Waarom lijkt 18 graden soms warm?

Beste Dr. Zeepaard, Hoe kan het dat als het binnen 18 graden is, het koud aanvoelt, maar als het buiten 18 graden is, het warm voelt? Dat vraagt Milo Rijntjes (10 jaar).

Het antwoord op die vraag bestaat uit een heel rijtje redenen. Er is een verschil tussen de temperatuur op de thermometer en de temperatuur zoals je die voelt. Die ‘gevoelstemperatuur’ heeft niet alleen met warmte te maken, maar ook met wind, vocht en zon. Wind versnelt het verdampen van je zweet, zodat je afkoelt. Als het heel vochtig is verdampt zweet juist minder vlug en voelt het warmer. Warme zonnestralen kunnen de ‘gevoelstemperatuur’ wel tien graden verhogen.

Hoe kan het dan toch bij dezelfde temperatuur binnen kouder voelen dan buiten in de schaduw? Dat komt doordat je binnen vaker stil zit, bijvoorbeeld op de bank of achter de computer. Buiten ben je meestal aan het spelen en zit je alleen stil als het zonnetje schijnt. Van bewegen krijg je het warm.

Er speelt nog iets mee: gewenning. Als je binnen de kachel altijd op 20 graden zet, dan stelt je huid zich daarop in. Daardoor krijg je het koud als het 18 graden is. Buiten is de temperatuur sowieso elke dag anders. Dan is 18 graden al heel wat.

Jop de Vrieze

Ook een vraag? Mail die naar:zeepaard@nrc.nl en maak kans op een T-shirt.

    • Jop de Vrieze