Tickets op valse naam gekocht

Handelaren in voetbaltickets kopen op grote schaal clubkaarten met behulp van identiteitsbewijzen van personen die daar niets van afweten. De tickets die ze ermee verkrijgen, verkopen ze met veel winst door. Dit blijkt uit documenten en gesprekken met tientallen betrokkenen.

Handelaren krijgen de kopieën van paspoorten en rijbewijzen onder meer van kennissen, medewerkers en klanten. Het bedrijf M & M events in Hendrik-Ido-Ambacht, dat zakelijke arrangementen naar voetbalwedstrijden organiseert, erkent clubkaarten aan te vragen met identiteitsbewijzen van medewerkers.

Op een voormalig vestigingsadres van een tickethandelaar in Groningen zijn de afgelopen jaren meer dan honderd clubkaarten aangevraagd met even zoveel kopieën van identiteitsbewijzen. Ze zijn aangevraagd op verschillende namen, maar werden alle ondertekend met dezelfde handtekening en vermelden één en hetzelfde rekeningnummer. Bij navraag bleken eigenaren van de identiteitsbewijzen van niets te weten. Zij wilden geen aangifte doen.

Michel Savelkoul, bij het ministerie van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de aanpak van identiteitsfraude, zegt dat hierbij sprake is van identiteitsfraude en valsheid in geschrifte. Kopieën verkrijgen handelaren volgens hem ook via uitzendbureaus, autoverhuur en hotels.

„Het fenomeen is bekend bij de politie en het OM”, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. De voetbalclubs of de KNVB kunnen volgens het OM aangifte doen, maar: „Dat zal een tamelijk uitgebreid onderzoek opleveren, terwijl er feitelijk geen benadeelden zijn. Het is ook niet verboden kaartjes voor een hogere prijs aan te bieden.”

De KNVB eist uit veiligheidsoverwegingen dat supporters clubkaarten op naam aanvragen. Alleen zo weten de clubs welke supporters zich waar in het stadion bevinden. Zodoende kunnen ze verhinderen dat supporters met een stadionverbod toch het stadion binnen komen. Zodra ze weten dat kaarten gekocht zijn door een handelaar, blokkeren ze die.

In dorpen als Hank, Waspik, Reuver en Moordrecht, waar tickethandelaren wonen en werken, worden opvallend veel clubkaarten gekocht en kaarten voor popconcerten en muziekfestivals. In Hank (3.700 inwoners) werden vorig jaar meer dan honderd kaarten voor het uitverkochte driedaagse popfestival Lowlands verkocht.

€ 399 voor 1 kaartje Weekblad

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

Uit het bericht Tickets op valse naam gekocht (8 mei, pagina 1) kan worden opgemaakt dat het relatiemarketingbedrijf M en M Events tickets inkoopt met identiteitsbewijzen van personen die daar niets van afweten. Die bewering verwijst echter uitsluitend naar het andere bedrijf dat in het bericht wordt opgevoerd.

    • Esther Rosenberg
    • Karel Berkhout