Sterrenblaas

Sterrenblaas Deze blauwe bel is geblazen door een babyster – iets meer dan 4.000 lichtjaar van de aarde vandaan. Sterren worden geboren in dichte, ijzig koude wolken van stof en gas. Eerst begint het stof en gas in die wolken te klonteren. Daarna groeien de klonten uit tot grote gasbollen die ontbranden en sterren worden. De warmte en het licht van de babysterren blaast het gas eromheen weg en laat dat ook een beetje gloeien: zo ontstond deze blauwe bel. De plaat is gemaakt met een Europese ruimtetelescoop die Herschel heet. Hij is vorig jaar gelanceerd en dit is één van zijn eerste platen. MvdH FOTO ESA ESA

Deze blauwe bel is geblazen door een babyster – iets meer dan 4.000 lichtjaar van de aarde vandaan. Sterren worden geboren in dichte, ijzig koude wolken van stof en gas. Eerst begint het stof en gas in die wolken te klonteren. Daarna groeien de klonten uit tot grote gasbollen die ontbranden en sterren worden. De warmte en het licht van de babysterren blaast het gas eromheen weg en laat dat ook een beetje gloeien: zo ontstond deze blauwe bel. De plaat is gemaakt met een Europese ruimtetelescoop die Herschel heet. Hij is vorig jaar gelanceerd en dit is één van zijn eerste platen. MvdH