selectie

De GP van Spanje op het Circuit de Catalunya. Ferrari Formula One driver Fernando Alonso of Spain drives during the qualifying session of the Chinese F1 Grand Prix at Shanghai International Circuit April 17, 2010. REUTERS/Jason Lee (CHINA - Tags: SPORT MOTOR RACING) REUTERS

informatief

NPS Podium: Marin Alsop. Portret van de chef-dirigent van het Boston Symphony Orchestra, die vorige maand gevolgd werd toen ze in Nederland was voor een concert met het Radio Filharmonisch Orkest. Dieuwertje Blok praat met Alsop over dirigeren, vrouw zijn, haar grote voorbeeld Leonard Bernstein en over de toekomst van klassieke muziek.Ned.2, 13.00-14.00u.

Theo’s adventure capitalists. Eerste van drie uitzendingen waarin topondernemer Theo Paphitis (bekend van het tv-programma Dragon’s Den) de lotgevallen volgt van een paar Britse bedrijven die zich storten op opkomende markten in het Verre Oosten, waar de risico’s even groot zijn als de kansen op winst. Vanavond: Vietnam.BBC 2, 19.10-20.10u.

Modern masters: Matisse. Serie over moderne schilderkunst en de invloed daarvan op kunst, design en architectuur. Presentator Alastair Sooke praat met o.a. modeontwerper Paul Smith en toont de invloed van kunst op o.m. Nijntje en op reclames voor de iPod. BBC 1, 22.00-23.00u.

documentaire

IKO - The King of Kaseko. Film van Vincent Soekra. Tweede aflevering van drie, over de Surinaamse popster Lieve Hugo, ‘de Otis Redding van de kaseko’.Ned.2, 17.10-17.35u.

Maria Callas in Paris. Opnamen van een legendarisch, destijds door Eurovisie uitgezonden concert in 1958 in Parijs en van een recital in 1965, twee maanden voor haar allerlaatste concert in Covent Garden.Arte, 19.15-20.00u.

sport

Formule 1: GP van Spanje. Rechtstreeks verslag van de race met commentaar van Jonathan Legard, Martin Brundle en Eddie Jordan. BBC 1, 13.10-16.15u.

Wielrennen: Giro d’Italia. Verslag van de tweede etappe van 209 km tussen Amsterdam en Utrecht. Ned.1, 13.55-17.25u.

amusement

Smashey and Nicey. Nepdocumentaire over twee typetjes van de komieken Paul Whitehouse en Harry Enfield. Allerlei topartiesten bewijzen eer aan de uitzonderlijke verdiensten van deze dj’s van Fab FM voor de rock- en popgeschiedenis. Met zeldzaam archiefmateriaal en het onvermijdelijke You Ain’t Seen Nothing Yet van Bachman Turner Overdrive. BBC 2, 23.40-0.25u.