selectie

De Ronde van Italië gaat van start in Amsterdam. Waregem - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - Dwars door Vlaanderen 2008 - sfeer illustratie de benen van Steven Dejongh (l) en Niko Eekhout - foto Cor Vos ©2008 Cor Vos

informatief

Metropolis. Nederland kent de taakstraf, het enkelbandje en tbs. In deze uitzending wordt gekeken naar strafsystemen in landen als India, Brazilië en Iran.Ned.3, 20.30-21.00u.

The dog whisperer. Serie over hondenfluisteraar Cesar Millan. Vanavond krijgt hij te maken met een agressieve Duitse herder en een te verlegen terriër.NGC, 20.00-21.00u.

documentaire

De eeuw van Ferrier. Film van Astrid Serkei over Johan Ferrier (1910-2010), de laatste gouverneur en eerste president van Suriname, en over de recente geschiedenis van Suriname. Ferrier verhuisde na de coup in 1980 naar Nederland maar bleef invloed uitoefenen op de situatie in zijn land. Ned.2, 16.10-17.05u.

sport

Autosport: Grote Prijs van Spanje. Verslag van de kwalificatieraces vanaf het Circuit de Catalunya. BBC 1, 13.15-15.15u.

Wielrennen: Giro d’Italia. Openingsrit in Amsterdam, een individuele tijdrit van het Museumplein via Vijzelstraat, Amstel, Wibautstraat, Ceintuurbaan, Hobbemakade en Apollolaan naar het Stadionplein.Ned.1, 15.00-17.51u.

muziek

Don Quichotte. Live-uitzending van de opera van Jules Massenet uit de Muntschouwburg in Brussel. Marc Minkowski dirigeert het Symfonie Orkest van de Munt. De regie en kostuums zijn van Laurent Pelly. Dulcinée wordt vertolkt door Silvia Tro Santafé, Sancho Panza door Werner Van Mechelen. Voor bas-bariton José van Dam in de titelrol is dit zijn afscheidsvoorstelling.Arte, 20.25-22.55u.

toneel

Les Diablogues. Registratie uit 2008 van licht, woordspelig toneelstuk van Roland Dubillard, gespeeld door Jacques Gamblin en François Morel. Met Nederlandse ondertitels.TV5, 21.03-22.31u.

radio

ZaterdagMatinee - live. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Yannick Nézet-Séguin en pianiste Hélène Grimaud spelen van Beethoven De Ouverture Egmont, het Vierde Pianoconcert en de Zevende Symfonie.Radio 4, 14.15-17.00u.