Schaatssters willen eigen ploeg

Ruim twee maanden na de Olympische Winterspelen is de schaatswereld wakker geschud door drie onverwachte transfers. De topsprintsters Annette Gerritsen, Marianne Timmer en Margot Boer besloten na wekenlange stroeve contractonderhandelingen de Control-formatie van coach Jac Orie te verlaten. Het trio wil verder met een eigen ploeg, al is een sponsor nog niet gevonden.

Vooral Gerritsen en Timmer lieten eerder hun ongenoegen blijken over het contractvoorstel dat Control had gedaan. Het financieel detacheringsbedrijf kon hen echter geen verbeterde aanbieding doen, omdat de formatie kampt met een begrotingstekort van enkele tonnen. Het trio kwam vervolgens met aanvullende eisen. Zo wilden ze dat Control financiële garanties gaf en moest de bepaling eruit waarin beschreven stond dat de nieuwe cao voor schaatsers ook voor hen gaat gelden.

Terwijl voor alle andere toppers, zoals olympisch kampioen Mark Tuitert en Laurine van Riessen (olympisch brons), die voorwaarden acceptabel waren, dreven Gerritsen, Timmer en Boer de onderhandelingen op de spits. „Dit is bizar”, reageerde Van Riessen. „Onbegrijpelijk. Als het qua sponsoring even tegenzit, is dat voor mij geen reden weg te gaan. Een goed team en een goede begeleiding is voor mij het belangrijkste.”

„We nemen met pijn in het hart afscheid van Jac en van een ploeg waarin het heel goed klikte”, reageerde Timmer. (ANP)