Medicijntrouw

Pico Telemedicinebox

Op tijd de juiste pillen slikken, voor veel patiënten is het noodzaak. Om het gebruik van medicamenten zo efficiënt en overzichtelijk mogelijk te laten verlopen, bestaan allerhande verdeelsystemen. Deze kunststofbakjes, waarin pillen en poeders per dag en per innametijdstip kunnen worden opgeborgen, zijn een uitkomst voor patiënten met tijdsbesef.

Maar hoe moet het met risicopatiënten met minder tijdsbesef of een druk werkzaam leven, voor wie medicijntrouw heel belangrijk is? Voor hen is de Pico Telemedicinebox een oplossing. In dit apparaat gaat een rol met voorverpakte zakjes medicijnen. Met licht- en geluidssignalen wordt de patiënt gewaarschuwd zijn medicijnen in te nemen. Doet hij dat niet, dan krijgt hij een telefoontje. Reageert de patiënt ook daar niet op, dan verstuurt de Pico een sms of e-mail met een verzoek om hulp aan een zorgverlener.

Marlies van Dullemen en haar team van het industrieel ontwerpbureau NPK design uit Leiden bedacht tien jaar geleden al het concept voor de Pico. „Toen was de markt er niet rijp voor. Nu is de acceptatie voor communicatieapparatuur veel groter.” Van Dullemen hoopt dat de Pico patiënten gelukkiger maakt.

    • Arjen Ribbens