Kort nieuws voorpagina

Deetman: misbruik wetenschappelijk onderzoeken

Rotterdam, 8 mei. Er moet een wetenschappelijk onderzoek komen naar het seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. Eerste taak van de onderzoekscommissie wordt het organiseren van hulp en begeleiding voor de slachtoffers. Dat heeft oud-minister Wim Deetman gistermiddag gezegd. De Nederlandse bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen hadden hem om advies gevraagd. Pagina 3

Aangifte om smaad in vuurwerkramp

Almelo, 8 mei. Ex-directeur Willy Pater van de voormalige vuurwerkfabriek S.E. Fireworks heeft gisteren bij het Openbaar Ministerie zijn schoonzuster aangegeven wegens smaad en laster. De vrouw verklaarde deze week dat Pater en een klusjesman hadden afgesproken om zaterdag 13 mei 2000 op het bedrijf aan het werk te gaan, de dag van de vuurwerkramp. Pagina 2

Van der Linden wil ‘normaal kabinet’

Rotterdam, 8 mei. Politieke partijen moeten alles op alles zetten om na de komende verkiezingen een „normaal” kabinet te formeren, dat gebaseerd is op een meerderheid in het parlement. Dat zegt Eerste Kamervoorzitter René van der Linden vandaag in deze krant. Opinie & Debat, pagina 10-11

EU: aanbesteding moet in thuiszorg

Den Haag, 8 mei. Gemeenten zijn verplicht huishoudelijke hulp volgens strenge Europese regels aan te besteden. Dat heeft de Europese Commissie geantwoord op vragen van de onlangs afgetreden staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid). Pagina 3

Kamer wil strenger Stabiliteitspact

Den Haag, 8 mei. De Tweede Kamer is voor een ingrijpende hervorming van het Stabiliteits- en Groeipact voor de euro. Er moet een onafhankelijke ‘waakhond’ komen die de naleving van sancties kan afdwingen zodra een land de regels overtreedt. Pagina 17

Goldman Sachs doet zelfonderzoek

New York, 8 mei. Zakenbank Goldman Sachs begint een „rigoureus zelfonderzoek”. Er gaapt een gat tussen hoe de buitenwereld de bank ziet en de manier waarop de bank zichzelf ziet, constateerde topman Blankfein. Pagina 15