Kort nieuws Kunst

Autoverhuur legt beslag op baten van ‘De hel van ’63’

AMSTERDAM, 8 MEI. Autoverhuurbedrijf Fliervoet heeft via de rechter beslag laten leggen op de bankrekeningen van ‘De hel van ’63’ van filmproducent Klaas de Jong. Ook heeft het bedrijf beslag laten leggen op subsidiebijdragen die het Filmfonds nog moet uitbetalen aan De hel van ‘63 b.v. Fliervoet verzorgde tijdens de opnamen van de film auto’s voor het vervoer van acteurs en apparatuur. Het bedrijf zegt nog 40.000 euro tegoed te hebben van de filmonderneming. Fliervoet zegt dat er nog tien andere schuldeisers zijn. Klaas de Jong zegt in een reactie dat het geld nog niet is betaald, omdat Fliervoet geen specificatie van de rekening wil geven. (ANP)

Cannes krijgt eerste ‘Roze Palm’

CANNES, 8 MEI. Op het Filmfestival van Cannes wordt dit jaar voor het eerst een ‘Roze Palm’ uitgereikt voor de film die het meest een positieve bijdrage levert aan de beeldvorming rond homoseksuelen. Het initiatief komt van de Franse regisseurs Olivier Ducastel en Jacques Martineau. De ‘Roze Palm’ behoort overigens niet tot de officiële prijzen op het festival. (AP)

Nominaties voor Notekraker

Rotterdam, 8 mei. Zangeres Ellen ten Damme en actrice Ariane Schluter zijn onder de genomineerden voor de Gouden Notekraker. Dat is een prijs waarmee acteurs en muzikanten elkaar eren voor hun verdiensten in de podiumkunsten. Andere genomineerden zijn acteur/schrijver Jon van Eerd, acteur/regisseur Porgy Franssen, zanger Stef Bos en soulzanger Alain Clark. De uitreiking van de prijs is op 23 augustus in Paradiso in Amsterdam. (ANP)

Nu ook overzicht werken Mozart sr.

AUGSBURG, 8 mei. Ludwig von Köchel had al in 1862 zijn overzicht van alle 626 werken van de achttiende-eeuwse Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeus Mozart gepubliceerd, de zogenoemde KV (Köchels Verzeichnis). Maar van de composities van Mozarts vader Leopold ontbrak zo’n lijst nog. De Britse musicoloog Cliff Eisen heeft in deze lacune voorzien, meldt zijn Duitse uitgeverij. Vader Mozart (1719-1787) schreef onder meer missen, twaalf oratoria, dertig grote serenades, talloze trio’s en divertimenti. Een van zijn bekendste composities is de kindersymfonie, geschreven voor orkest en speelgoedinstrumenten. (DPA)