Kort nieuws Economie

Garantie voor werkgelegenheid in nieuwe cao KLM

Utrecht, 8 mei. De vakbonden en KLM zijn het gisteren eens geworden over een nieuwe cao voor het grond- en cabinepersoneel van de luchtvaartmaatschappij. Een werkzekerheidsgarantie voor de duur van de cao (achttien maanden) en een loonsverhoging van 1,75 procent in anderhalf jaar tijd zijn de belangrijkste elementen in het principeakkoord. In de cao zijn ook afspraken gemaakt om de werkdruk aan te pakken, zo heeft FNV laten weten. (ANP)

In juli iPad ook te koop in Nederland

Cupertino, 8 mei. De iPad-computer van Apple komt in juli op de Nederlandse markt. Dat heeft het Amerikaanse computerconcern gisteren gemeld. Prijzen zijn nog niet bekendgemaakt. Op 28 mei vindt de eerste officiële verkoop buiten de Verenigde Staten plaats in negen landen, waaronder de vijf grootste Europese markten. In juli volgen negen andere landen, waaronder Nederland en België. De Finse mobieltjesfabrikant Nokia begint intussen in de rechtszaal een gevecht met Apple over de technologie voor de iPad. Volgens Nokia heeft Apple vijf belangrijke patenten geschonden. Nokia heeft een klacht ingediend bij een rechtbank in de VS. (ANP)

Animo voor Moederdag daalt

Amsterdam, 8 mei. De animo voor Moederdag loopt terug. Niet alleen doen komende zondag minder mensen aan Moederdag, ook brengt deze dag minder geld in het laatje bij de winkeliers. Dit blijkt uit het jaarlijkse moederdagonderzoek van Q&A Research & Consultancy. In 2006 deed nog 72,5 procent aan deze dag, dit jaar is dat teruggelopen tot 65,2 procent. Van hen koopt bijna 85 procent een cadeau, meestal voor de eigen moeder. (ANP)

Twee IJslandse bankiers opgepakt

Reykjavik, 8 mei. Niet één, maar twee voormalige topmannen van de failliete IJslandse Kaupthing Bank zitten in voorarrest op verdenking van verduistering en valsheid in geschrifte. Dit heeft een speciale IJslandse aanklager gisteren bekendgemaakt. Donderdag werd al bekend dat er één arrestatie was verricht. Gisteren bleek het om twee man te gaan: Hreidar Sigurdsson en Magnus Gudmundsson. (ANP)