Kort nieuws Buitenland

Eerste veroordeling in Rusland inzake mysterie Arctic Sea

Moskou, 8 mei. Een rechtbank in Moskou heeft gisteren vijf jaar celstraf opgelegd aan een man die betrokken zou zijn geweest bij de kaping van het vrachtschip Arctic Sea, vorig jaar zomer. De man, uit Estland, is de eerste van acht verdachten die veroordeeld is. Het is niet duidelijk wat hem precies ten laste is gelegd. De Arctic Sea, met vijftien Russische bemanningsleden, verdween in juli voor de kust van Zweden. Rusland maakte melding van een kaping. Medio augustus dook het schip weer op bij West-Afrika. De Russische marine zou de acht hebben overmeesterd. Volgens geruchten vervoerde de Arctic Sea geen hout, zoals Rusland volhoudt, maar wapens voor Iran. Nadat Israël zou hebben laten doorschemeren dat het hiervan op de hoogte was, zou Rusland de Arctic Sea hebben laten ‘verdwijnen’ om de lading van boord te kunnen halen. Bewijs hiervoor is niet gevonden. (AFP)

Rusland vervolgt piraten toch niet

Moskou, 8 mei. Tien piraten die door de Russische marine waren opgepakt voor de kust van Somalië en die in Rusland zouden worden vervolgd, zijn alsnog vrijgelaten. Dit wegens „onvolkomenheden” in het internationale recht, zo heeft het Russische ministerie van Defensie gisteren verklaard. Moskou had donderdag nog laten weten dat het de tien zeerovers ging vervolgen. Die waren opgepakt tijdens de bevrijding van een Russisch koopvaardijschip. Rusland was de initiatiefnemer van een vorige week aangenomen VN-resolutie waarin wordt gepleit voor een internationaal afgestemde procedure voor de berechting van Somalische piraten. (AP)

Vredesmilitairen gedood in Darfur

Khartoum, 8 mei. Twee Egyptische vredesmilitairen zijn gisteren gedood in een hinderlaag in de West-Soedanese regio Darfur. Drie Egyptische militairen van de vredesmacht van Afrikaanse Unie en VN werden gewond. Wie de daders zijn, is niet bekend. Sinds de vredesmacht UNAMID in januari 2008 de vredestroepen van de Afrikaanse Unie verving, zijn 24 van haar militairen door geweld om het leven gekomen. In Darfur zijn het Soedanese regeringsleger, talrijke rebellengroepen en criminelen actief. (Reuters, AFP)

Iran wil ‘open dialoog’ met EU

Istanbul, 8 mei. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, heeft gisteren in Istanbul het Westen opgeroepen tot een „opbouwende” benadering van het Iraanse nucleaire programma. Hij zei dat hij de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Catherine Ashton, in Turkije zou kunnen ontmoeten voor een „open dialoog”. De VS en Europese landen dringen juist aan op hardere sancties tegen Iran. (AP)

Verdachten van lynchpartij vast

Beiroet, 8 mei. De Libanese veiligheidsdiensten hebben gisteren in het dorp Ketermaya in het zuidoosten van het land twee mensen opgepakt die ervan worden beschuldigd te hebben deelgenomen aan het lynchen van een Egyptische verdachte van moord op een bejaard echtpaar en twee kleindochters. De Egyptenaar werd vorige week vermoord en zijn lijk opgeknoopt toen hij in het dorp was voor een reconstructie van de misdaad. De politie kwam niet tussenbeiden. Volgens getuigen probeerden kwade dorpelingen de veiligheidsdiensten gisteren te verhinderen met de verdachten te vertrekken. (Reuters)

Rusland: geen stop adopties VS

Moskou, 8 mei. Het Russische parlement heeft gisteren een motie verworpen tot bevriezing van adopties van Russische kinderen door Amerikaanse ouders. Die motie was ingediend nadat in Rusland ophef was ontstaan over het terugsturen, vorige maand, van een 8-jarig Russisch jongetje door zijn Amerikaanse moeder. Tot nu toe bestond onduidelijkheid over een adoptiestop naar de Verenigde Staten. De Russische regering had die afgekondigd, maar het ministerie van Onderwijs en Wetenschap, dat over de adopties gaat, zei later dat alleen het parlement hierover kan beslissen. Rusland en de VS onderhandelen op dit moment over een betere adoptieregeling. (AP)