Joden in de apenrots

wetenschapspagina 06-05-10

‘Bleef Artis gewoon open in de oorlog ?’ vraagt Uw krant aan oud-directeur Frankenhuis van Artis. Ja, antwoordt hij. ‘De Duitsers vonden de dierentuin belangrijk voor de verpozing van hun garnizoenen en voor de Amsterdammers was er in de stad ook geen bal te doen.’Opmerkelijk. De heer Frankenhuis is geboren in 1942, bereidt een boek voor over Artis in de oorlogsjaren en moet het dus deels hebben van krantenknipsels, die hij ijverig verzamelt.Zou het de redactie mogelijk zijn hem wat overdrukken toe te sturen van het Amsterdamse Algemeen Handelsblad uit de jaren 1942-44? Liefst nummers met de volle agenda van Amsterdams bioscopen, theater- en concertzalen. Vergeet vanwege die bal ook de sportwedstrijden niet.Uw gulheid zal het realiteitsgehalte van zijn aanstaande boek ten goede komen. En wees niet te bescheiden met geestige suggesties voor de titel van zijn geschrift.

A. Pais

Amsterdam

    • A. Pais