Jan Dirk Paarlberg

Jan Dirk Paarlberg Illustratie Anje Jager

Wie is de man van de week?

Dat kan er maar één zijn: Jan Dirk Take Paarlberg, kasteelheer van de ridderhofstad Bolenstein te Maarssen.

Is dat niet die steenrijke vastgoedhandelaar, kunstverzamelaar en liefhebber van dure auto’s, huizen en maatpakken?

Ja, dat is ’m. Tenminste, zo stond hij bekend. Maar toen werd in mei 2004 vastgoedhandelaar Willem Endstra vermoord. Een maand na de moord werd Paarlberg opgepakt. Justitie denkt dat hij geld heeft witgewassen dat Willem Holleeder van Endstra afperste. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte, belastingfraude en oplichting. Komende week hoort hij hoe lang justitie wil dat hij achter de tralies verdwijnt.

Holleeder, Endstra: dat zijn toch geen namen met wie je als kasteelheer in één adem wil worden genoemd?

Zeker niet. Paarlberg verkeerde tot zijn aanhouding in de betere kringen. Zo hield huidig eurocommissaris Neelie Kroes kantoor op zijn kasteel in Maarssen. Maar na zijn arrestatie pakte zij snel haar biezen en vertrok.

Wat is het weerwoord van Paarlberg op de beschuldigingen?

Hij vindt ze onzin. Hij wilde juist met Endstra breken omdat hij eind jaren ’90 doorkreeg dat zijn zakenpartner met foute mannen als Holleeder omging. En hij had gewoon nog geld te goed van Endstra.

Dus dat hij heeft de rechtbank duidelijk uitgelegd?

Nou, Paarlberg heeft het zichzelf niet echt makkelijk gemaakt. Hij bleek een nogal slordig zakenman. Veel wist hij niet meer, of belangrijke zaken had hij z’n personeel laten doen.

Gelukkig had hij de contracten nog van veel zaken?

Eh, niet echt. Paarlberg legde uit dat in het vastgoed bijna alles mondeling ging. Dus ook de afspraak dat hij nog 17 miljoen euro van Endstra kreeg. Kwestie van vertrouwen.

Maar had hij het voor zichzelf ook niet op papier gezet?

Ja, dat wel. Maar dat velletje was hij helaas kwijtgeraakt, zei hij.

Kon hij dan niets ophelderen?

Zeker wel. Valsheid in geschrifte en oplichting. Dat had hij inderdaad gedaan. Met een valse overeenkomst had hij een lening bij de SNS bank losgepeuterd. Daar had hij spijt van.

    • Tom Kreling