Italianen leiden met 2-0 tegen tennissers

De Nederlandse tennisploeg staat in het Davis-Cupduel met Italië na de eerste dag op een 2-0 achterstand. Kopman Thiemo de Bakker verloor gisteren in Zoetermeer verrassend de openingswedstrijd van Simone Bolelli (7-6 (5), 7-6 (5) en 6-3). Robin Haase redde het niet tegen de Italiaanse nummer één Potito Starace: 7-5, 6-3, 2-6 en 7-6 (2). Vanmiddag volgt om 13.00 uur de mogelijk al beslissende dubbel.

Nederland was vooraf licht favoriet, maar daar bleek in het met 3.000 man uitverkochte Silverdome weinig van. De Bakker, 48ste op de wereldranglijst, speelde met weinig overtuiging. Hij sloeg veel onnodige fouten, gaf amper pressie en drukte op de belangrijke momenten niet door. Zo liet De Bakker (21) in de tweede set op 5-4 op de service van Bolelli drie setpoints onbenut. Volgens de Italiaan, nummer 113 van de wereld, was het verschil dat hij agressiever speelde. „Dat was de sleutel in deze wedstrijd”, aldus Bolelli.

De gedachten gingen gistermiddag terug naar september 2008, toen De Bakker in de ontmoeting met Zuid-Korea op ontluisterende wijze verloor van Hyung-Taik Lee. Alle minpunten van de voormalige juniorenkampioen kwamen toen aan het licht. Maar De Bakker is in de tussentijd gegroeid. Zijn instelling is verbeterd, mentaal is hij sterker geworden en hij heeft een flinke sprong gemaakt op de wereldranglijst. Twee weken geleden haalde hij in Barcelona voor het eerst in zijn carrière de halve finales van een ATP-toernooi. Hij maakte in Spanje indruk met overwinningen op Juan Carlos Ferrero en Jo-Wilfried Tsonga.

Op de hardcourtbaan in Zoetermeer stelde De Bakker echter zwaar teleur. „Bolelli had het op z’n heupen. Dan wordt het lastig. Ik had moeite om het spel over te nemen”, zei hij. „Iedere keer zat het net niet mee, of sloeg hij een wereldbal.” Hij verweet zichzelf weinig. „Ik denk dat ik een goede wedstrijd heb gespeeld. Ik heb er alles aan gedaan, ben vol gegaan. Maar hij deed meer op de belangrijke momenten.” Halverwege de tweede set leek het er even op dat De Bakker moest opgeven, nadat hij zijn linkerknie had overstrekt. Maar hij kon gewoon doorspelen.

De 23-jarige Robin Haase maakte na een afwezigheid van twee jaar zijn rentree in de Davis Cup. In zijn partij tegen Starace, de nummer 60 van de wereld, leek de zeer aanvallend spelende Haase (202) zich nog terug te vechten na een 2-0 achterstand. Maar in de tiebreak van de vierde set kwam hij te kort. „Ik serveerde toen niet goed. Hij wel. Dan gaat het hard.”

Davis-Cupcaptain Jan Siemerink sprak van een „domper”. Verliest Nederland, dan moet het in juli op bezoek bij Wit-Rusland om zich te handhaven in de Europees/Afrikaanse zone groep 1. De winnaar van Nederland-Italië speelt in september een promotie/degradatieduel om een plaats in de wereldgroep.