InBev wil breken met Kooistra

Bierbrouwer InBev wil tien horecapanden die zijn verhuurd aan ondernemer Sjoerd Kooistra laten ontruimen. De brouwer claimt dat Kooistra zijn betalingsverplichtingen niet nakomt en heeft het bedrijf van Kooistra inmiddels gedagvaard. Dat heeft een woordvoerder van InBev gisteren bevestigd.

De woordvoerder zegt dat het onder meer om huurverplichtingen gaat. InBev wil niet zeggen hoeveel geld het nog tegoed meent te hebben van Kooistra – een van de grootste horecaondernemers van Nederland. De brouwer vraagt de rechter om de contracten met Kooistra te ontbinden en de zaken te ontruimen. „Tenzij Kooistra alsnog betaalt.” Kooistra heeft meer dan tachtig zaken door heel Nederland en raakte in 2004 in opspraak omdat veel zaken failliet gingen.

De horecaondernemer kon gisteren geen commentaar geven op de dagvaarding. Kooistra werd onlangs tijdens een korte vakantie op Ibiza overvallen en neergestoken. Hij hoopt volgende week weer naar Nederland te reizen.

Kooistra’s advocaat Oscar Hammerstein zegt dat het bedrijf Plassania van Kooistra aan alle verplichtingen heeft voldaan. Volgens hem draait het conflict met InBev om de zogeheten korting die brouwerijen aan ondernemers uitkeren per afgenomen hectoliter. Kooistra krijgt volgens Hammerstein circa een kwart miljoen per kwartaal van InBev aan korting. Dat bedrag verrekende Kooistra altijd met de huur, zegt Hammerstein. „Maar ineens doen ze daar bij InBev moeilijk over.”

Ook brouwerij Heineken claimt nog huur van Kooistra tegoed te hebben. Eind maart oordeelde de Amsterdamse rechtbank dat Kooistra en twee aan hem gelieerde bv’s ruim 2 miljoen euro aan huur aan Heineken moeten betalen. Inmiddels is Heineken begonnen een aantal horecapanden in Amsterdam te ontruimen.