Het palet

Wat Het Blok Waar Bulevardi Deshmoret e Kombit, Tirana, Albanië

Wat Het Blok

Waar Bulevardi Deshmoret e Kombit, Tirana, Albanië

Een stad als openluchtmuseum voor hedendaagse kunst waar drommen toeristen op afkomen. Dat had kunstenaar Edi Rama voor ogen toen hij tien jaar geleden aantrad als burgemeester van de Albanese hoofdstad Tirana. Daarom liet hij onder meer de vele troosteloze betonnen flatgebouwen beschilderen met abstracte figuren, roodroze blokken, kleurige lijnen en yin - en yangmotieven.

Wie een wandeling wil maken door dit kleurrijke en bruisende gedeelte van Tirana, begint bij het centraal gelegen Skanderbegplein en loopt via de statige brede boulevard Deshmoret e Kombit (Nationale Martelaren) naar het moeder Theresaplein waar de universiteit ligt.

Onderweg stoppen we bij het Riniapark waar kinderen spelen, straatverkopers hun waar hebben uitgestald en nette oude heren op de bankjes zitten. Overal klinkt het onophoudelijke geluid van verkeer. Achter de kleurrijke gebouwen die grenzen aan de boulevard, ligt de wijk Blloku (Het Blok) waar vroeger de communistische partijelite woonde, maar wat nu de hipste plek van de stad is door de moderne uitgaansgelegenheden en vele terrasjes. Tirana is echter ook een stad van tegenstellingen: terwijl mannen en vrouwen over straat flaneren met de nieuwste mobieltjes in de hand, verkopen kleine kinderen pinda’s voor wat kleingeld. Het palet van Rama is nog niet volmaakt.

    • Antonie van Campen