Film 'Kick-Ass' niet meer toegankelijk onder de zestien

De nu dertienjarige actrice Chloe Moretz mag haar eigen film Kick-Ass nu ook in Nederland niet meer zien. Kick-Ass, die drie weken geleden in première ging, is niet langer toegankelijk voor kinderen onder de 16 jaar. Het geweld is te extreem.

Distributeur A-Film, die de film geschikt achtte voor 12 jaar en ouder, werd donderdag na klachten teruggefloten door het NICAM, de opvolger van de filmkeuring. Menno Peters van A-Film: „Het draaide om de vraag of het geweld in een slapstickachtige context plaatsvond. Dat geldt als een soort verzachtende omstandigheid. Wij vonden van wel, het NICAM van niet.”

De Britse film zorgde vorige maand voor ophef in de Verenigde Staten. Hoewel de film een R-rating kreeg (18 jaar en ouder) maakten christelijke groepen bezwaar tegen Hit Girl, gespeeld door Chloe Moretz. Deze elfjarige superheldin richt met samoeraizwaarden, wurgkoorden en vuurwapens bloedbaden aan onder gangsters en gebruikt woorden als ‘cunts’ and ‘fucking’.

Een soortgelijk verwijt kregen vorige maand de makers van een YouTube-filmpje met kinderen die scènes uit de bloedige gangsterfilm Scarface naspelen. (Te vinden onder: ‘Scarface School Play’) De kindacteurs gebruiken termen als ‘fudge’, ‘motherfudger’, ‘son of a bee’ en het jochie dat gangsterbaas Tony Montana speelt, begraaft zijn gezicht in een berg popcorn in plaats van cocaïne.

Volgens Peters van A-Film kwam Hit Girl bij het NICAM niet ter sprake: het ging louter om de context van het geweld: slapstick of serieus? De klachtencommissie van het NICAM verandert niet vaak de leeftijdsgrens van een film. Sinds 2001 stelt de distributeur die zelf vast op basis van een vragenlijst. Vorig jaar werd de animatiefilm Up, door Disney geschikt bevonden voor alle leeftijden, na een klacht niet toegankelijk voor kinderen jonger dan 6 jaar.