Evangelisten VS actief tegen grondwet Kenia

Kruisvaarders van de Amerikaanse ‘televangelist’ Pat Robertson steunen met geld een campagne tegen een conceptgrondwet in Kenia waarin abortus zou worden toegestaan. De organisatie van Robertson heeft, na berichten in Keniaanse media, toegegeven „tienduizenden dollars” te hebben gedoneerd voor een nee-campagne. Kenia houdt binnenkort een referendum over een nieuwe constitutie. De Keniaanse minister van Justitie, Mutula Kilonzo, veroordeelde deze week „buitenlandse inmenging en propaganda, want alleen onder bepaalde voorwaarden is abortus mogelijk”.

De controverse over een nieuwe grondwet houdt de Kenianen al maanden in haar greep en verdeelt de politieke elite en de kerken. De oude grondwet dateert van vlak na de koloniale tijd en geeft volgens critici te veel macht aan de president. Na een referendum over een eerdere conceptgrondwet in 2005 viel de regering uiteen, wat mede aanleiding was voor de politieke rellen begin 2008, waarbij naar schatting 1.500 doden vielen en Kenia wekenlang op de rand van de afgrond balanceerde. Dit keer zijn de rivalen, premier Raila Odinga en president Mwai Kibaki, het echter eens en voeren ze samen campagne vóór aanname bij het referendum. Maar nu liggen de kerken dwars.

Volgens artikel 26 in het concept mag een dokter een zwangerschap beëindigen als het leven van de moeder in gevaar komt. Veel kerkleiders zijn echter tegen elke vorm van abortus en zij begonnen een campagne tegen de nieuwe grondwet. Daar sloten afvallige politici van zowel Odinga’s als Kibaki’s partij zich bij aan. Behalve Pat Robertson bevestigt ook het in New York gevestigde National Right to Life Committee te helpen door „vrienden in Kenia brochures te sturen voor de nee-campagne”.

De inmenging van buitenlandse evangelistische organisaties bij gevoelige, aan seks en voortplanting gerelateerde kwesties in Afrika komt steeds vaker voor. In buurland Oeganda diende het parlementslid David Bahati vorig jaar een wetsvoorstel in om homoseksuele „veelplegers” de doodstraf te geven. Bahati onderhoudt nauwe banden met ‘The Family’, een politiek invloedrijk, strengchristelijk netwerk dat opereert vanuit de Verenigde Staten. The Family distantieerde zich pas van Bahati na felle internationale kritiek op zijn wetsvoorstel. Bahati’s voorstel zal vermoedelijk in afgezwakte vorm worden aangenomen.