Eurozone: centrale aanpak van schulden

De regeringsleiders van de eurolanden verkennen de mogelijkheid om een centraal crisismechanisme voor de eurozone op te zetten. Gisteravond bespraken zij dit op een top in Brussel met de voorzitter van de Europese Centrale Bank.

Het plan is, vertellen diplomatieke bronnen, dat de Europese Commissie tegen gunstige voorwaarden geld leent op financiële markten en dit door leent aan een euroland in moeilijkheden. De Commissie deed dit vorig jaar voor EU-landen als Hongarije, samen met het IMF. Maar volgens het Europese Verdrag mag het binnen de eurozone niet. Daarom deden afzonderlijke eurolanden er drie maanden over om leningen aan Griekenland te verstrekken – te lang, gaven velen gisteren toe.

De Commissie heeft het idee, dat mogelijk een Verdragswijziging vereist, al uitgewerkt. Het wordt woensdag gepresenteerd met voorstellen om het Stabiliteitspact te verstevigen en economische beleidscoördinatie in de eurozone op te zetten.

De stemming was gisteren grimmig. Regeringsleiders beseffen dat de Europese leningen voor Griekenland, 80 miljard euro, financiële markten niet overtuigen. Deze week zagen ook Portugal en Spanje de rentes op staatsleningen oplopen. Aandelenmarkten kregen wereldwijd forse klappen. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet repte volgens een getuige gisteren van „een aanval op de euro”. Die zou alleen met een groot politiek gebaar te keren zijn.

Gistermiddag zei de Amerikaanse president Barack Obama, na video-overleg van de G7, ook dat „een politiek gebaar en financieel gebaar” van de internationale gemeenschap nodig zijn. Geen van de regeringsleiders in Brussel kwam voor middernacht naar buiten voor commentaar. Er was sprake van een extra top zondag.

Er zou ook gesproken zijn over een „multilateraal mechanisme”, met de VS en Groot-Brittannië erbij.

    • Caroline de Gruyter