Britse verkiezingsuitslag lost niets op

De Britse verkiezingsuitslag had nauwelijks slechter kunnen zijn voor de economie. Het blijft onduidelijk wie het land zal gaan besturen. Maar de nieuwe regering zal in een minderheidspositie verkeren en niet in staat of bereid zijn de doortastende besluiten te nemen die Engeland nodig heeft. Engeland loopt het risico het zoveelste Europese land te worden met een groot begrotingstekort en te weinig politieke kracht om daar iets aan te doen.

De politieke koehandel kan een kwestie van uren of dagen zijn. Maar geen van de partijen heeft een sterk mandaat, dus de volgende regering zal waarschijnlijk op een krachtige oppositie stuiten. Dat duidt op een zwakke regering, die mogelijk een kort leven beschoren zal zijn. Voor het bedrijfsleven is dat een ongelukkig resultaat, waarbij hogere belastingen waarschijnlijker zullen zijn dan stevige bezuinigingen.

De risico’s van een ‘double-dip’-recessie, die toch al aanzienlijk waren, kunnen nog zijn toegenomen. Bedrijven kunnen besluiten over investeringen en arbeidsplaatsen uitstellen, totdat de politieke toekomst van Engeland helderder is geworden – en het begrotingstekort kleiner.

De consumenten kunnen ook voorzichtiger worden. Ze hebben nu te maken met de BTW-verhoging van januari en met het einde van het inruilprogramma voor oude auto’s. Het risico zal nu zijn dat krantenkoppen over politieke strijd de bestedingen eveneens zullen remmen. Het gevaar dat Engeland dit jaar weer in een recessie zal belanden is gegroeid.

De kredietbeoordelaars zullen zich zorgen maken over de risico’s van politieke besluiteloosheid en zwakkere groei. Tot nu toe hebben ze zich tolerant getoond over een tekort waarvan de Europese Commissie deze week heeft gezegd dat het dit jaar – met 12 procent van het bruto binnenlands product – waarschijnlijk het hoogste van de hele Europese Unie zal zijn. Maar de toegenomen mogelijkheid dat de Britse schuldenlast een negatieve ontwikkeling zal blijven doormaken, nodigt uit tot een verlaging van de Britse kredietstatus.

De aanvankelijke reactie van de markt voor staatsobligaties was redelijk kalm, maar het pond heeft bijna het laagste niveau ten opzichte van de dollar in een jaar tijd bereikt. Het grootste risico voor Engeland is dat de staatsobligaties de weg van het pond zullen volgen, waardoor de rente zal stijgen en de begrotingspositie nog slechter zal worden. Als dat gebeurt, zal de nieuwe Britse regering het tekort moeten terugdringen om het vertrouwen van beleggers te herwinnen. Dan zal het in Engeland pas echt gaan stormen.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Ian Campbell