Bekerfinale?

De bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord ging over twee wedstrijden. De uitsupporters mochten de duels niet bezoeken. Hoe kijken betrokkenen terug op de veelbesproken eindstrijd van dit jaar?

Henk Kesler, directeur betaald voetbal KNVB: „Binnen de KNVB kijken we niet positief terug op de bekerfinale. Een finale behoort over één wedstrijd te gaan. We zullen pas een definitief standpunt innemen wanneer we met alle betrokken partijen hebben gesproken en alles hebben geanalyseerd. Maar tot nu toe vonden wij het geen goede ontwikkeling dat de finale over twee wedstrijden werd bepaald. Dat werd donderdag nog eens bevestigd. Doordat Ajax in de eerste wedstrijd een redelijk duidelijk resultaat neerzette, werd het voor Feyenoord heel moeilijk. Nadat Ajax al snel de 1-0 maakte, moest Feyenoord er maar liefst vier scoren. Dan is de spanning er al vanaf. De wedstrijd was drie minuten leuk, daarna ging het nergens meer om.”

Jaap Paulsen, woordvoerder RTL7, waarop beide finaleduels werden uitgezonden: „Dat de finale in tweeën werd gesplitst, was fijn. We hadden daardoor meer productiekosten, maar we trokken wel twee keer zoveel kijkers. Naar de eerste wedstrijd keken 2,6 miljoen mensen, donderdag hadden we 2,1 miljoen kijkers. Daardoor zijn we twee dagen de ‘grootste’ zender van Nederland geweest.”

Eric van Dorp, voorzitter supportersvereniging Feyenoord: „Sportief gezien hebben wij een terechte nederlaag geleden, maar ook alles daaromheen was verschrikkelijk. Overal waren agenten en marechaussee. Burgemeester Ahmed Aboutaleb roept nu dat hij de morele winnaar is, maar die man weet helemaal niet waar hij het over heeft. Door al die onzin en het gezeur om de finale heen is het begrip bekerfinale een paar weken geleden volledig om zeep geholpen. Het stadion was maar voor tweederde gevuld. Niemand had zin in deze wedstrijd door alle onzin eromheen. Eigenlijk had het stadion volkomen leeg moeten zijn om een statement te maken. De bekeruitreiking was macaber, alle supporters waren weggerend om die uitreiking niet te hoeven zien. Het deed mij een beetje denken aan zo’n onbelangrijk toernooitje aan het begin van het seizoen.”

Leo Driessen, commentator bij beide finalewedstrijden: „Ik vind het jammer dat na een aantal wilde interneterupties werd besloten dat de finale in tweeën zou worden gesplitst. We moeten in dit land niet telkens reageren alsof de wereld in de brand staat wanneer een aantal gekken zoiets uithaalt. Het gaat om een kleine minderheid. We moeten elkaar allemaal niet zo ongelooflijk hysterisch benaderen. Overigens moet ik de Feyenoord-aanhang complimenteren. Zij lieten goed zien dat het ook anders kan. Sportief gezien was er niets aan deze finale. Tot twee keer toe was het binnen vijf minuten gedaan. Als de finale over één wedstrijd was gegaan, was het veel spannender geweest.”

Daniël Dekker, voorzitter supportersvereniging Ajax: „Als supporters zijn we blij dat we de beker hebben gewonnen, maar toch heb ik aan deze finale een rotgevoel overgehouden. Het was een finaleonwaardige vertoning. Een bekerfinale hoort gewoon over één wedstrijd te gaan, waar beide supportersgroeperingen bij aanwezig zijn. Ik vind het nog steeds jammer dat dat niet is gelukt. Deze wedstrijden leken meer op saaie zomeravondwedstrijden, de sfeer ontbrak volledig. Donderdag waren de Ajax-supporters niet eens aanwezig, maar toch werden bizarre veiligheidsmaatregelen getroffen.”

Patrick Lodewijks, keeperstrainer Feyenoord: „We moeten erkennen dat Ajax over twee duels de betere ploeg is geweest. Maar op het moment dat werd besloten dat de finale over twee wedstrijden zou worden gespeeld, was het eigenlijk al geen finale meer. Elke finale in elke sport wordt in één wedstrijd beslist. We wisten van tevoren dat deze beslissing niet in ons voordeel zou werken en dat is ook gebleken. Natuurlijk hebben wij fouten gemaakt, maar over één wedstrijd had ik onszelf wel meer kansen toegedicht.”

    • Shari Kiljan