Bal van karton

bal van karton

Het eerste wereldkampioenschap voetbal in een Afrikaans land begint op 11 juni in Johannesburg, Zuid-Afrika. Adidas deed vier jaar over de ontwikkeling van de speciale WK-bal, de ‘Jabulani’: de rondste bal die ooit zou zijn gemaakt. (‘Jabulani’ betekent ‘feestelijk vieren’ in de Zoeloe-taal.)

Voetbal is de favoriete sport in Afrika, maar in landen als Tanzania, Rwanda, Burundi, Somalië of Congo hebben de meeste mensen geen geld voor een Jabulani. Kinderen spelen er vaak met ballen van afvalplastic of kokospalmblad. Het Zuid-Koreaanse ontwerpbureau Unplug Design bedacht daarom een voetbal die is gemaakt van de kartonnen kokers waarin vaak hulpgoederen, waaronder medicijnen, worden verstuurd. Om zo’n ‘droombal’ te maken, wordt op de kartonnen kokers een speciaal patroon gedrukt. Kinderen kunnen hierdoor uit de kokers kleine en grote ballen snijden en vouwen.

De kartonnen bal is zacht en toch stevig genoeg om te voetballen met blote voeten. De ontwerpers zijn nog op zoek naar een investeerder om deze kartonnen kokers voor hulporganisaties te produceren.

Meer over de kartonnen bal op unplugdesign.com

    • Pam Asselbergs