Aanklager onderzoekt gedrag Vertonghen

Het scheldwoord dat Ajax-fans bezigen voor de eeuwige aartsrivaal Feyenoord is ‘kakkerlakken’. Dat riep Jan Vertonghen in de euforie donderdagavond ook bij de viering in de Arena van de verovering van de KNVB- beker tegen de uitgelaten menigte over de Feyenoorders. De aanklager betaald voetbal van de bond stelt een vooronderzoek in naar de uitlatingen van de Belg.

Vertonghen meldde zich gisterochtend al bij de directie van Ajax met excuses richting de verliezende finalist. „Ik heb me laten meeslepen door mijn emoties, dat had ik niet moeten doen”, verklaarde Vertonghen op de website van Ajax. Een woordvoerster van de KNVB veroordeelde het gedrag van de verdediger al: „Het is duidelijk dat dit niet bepaald een toonbeeld van sportiviteit en respect is.”

Algemeen directeur Rik van den Boog van Ajax zei het gedrag van Vertonghen niet te tolereren. „Temeer omdat Ajax en Feyenoord afgelopen tijd zo druk bezig zijn geweest met het laten afnemen van de te hoog opgelopen spanning tussen de supporters. Ik heb een stevig gesprek met hem gevoerd en hij was het roerend met mij eens.”

Vertonghen ergerde zich eerder mateloos aan de passieve houding die Feyenoord aannam in het duel met FC Twente, waardoor Ajax zijn kansen op de landstitel aanzienlijk zag slinken. Feyenoordspelers toonden bovendien na de met 6-1 verloren bekerfinales (totaalscore over twee duels) weinig respect voor de winnaar door de huldiging niet af te wachten.