Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Het WK voetbal in Zuid-Afrika lijkt weinig Nederlandse supporters te trekken. De Supportersclub Oranje heeft nog geen 3.000 aanvragen voor kaartjes binnengekregen. Twee jaar geleden trok het EK voetbal in Zwitserland ruim 200.000 mensen. Historicus Bart de Graaff en cabaretier Pieter Dirk Uys leggen het gebrek aan belangstelling uit. Ned.1, 18.15-18.45u.

Netwerk. Een 41-jarige Hoogevener heeft de moord op Andrea Luten in 1993 bekend. Eerder werd de 35-jarige Richard Kelly uit Groningen verdacht van de brute moord, maar die werd acht jaar geleden vrijgesproken. Een interview met Richard Kelly. Verder een onderzoek naar de verschillen en overeenkomsten tussen Geert Wilders en Pim Fortuyn. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Gesprek met Wim Deetman over zijn onderzoek naar seksueel misbruik in katholieke instellingen, portret van de Griekse middenklasse en de dispositie in het Nederlandse en Duitse parlement over de hulp aan de Grieken. Ook aandacht voor de beursproblemen en een nieuwe politieke barometer. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Peter R. de Vries besteedt zondag zijn uitzending aan Maria Mosterd. Zij schreef het boek Echte mannen eten geen kaas, over haar ervaringen als slachtoffer van pooierboy Manou. Volgens De Vries heeft zij haar verhaal verzonnen. Muziek van de band A Silent Express en aandacht voor de Giro d'Italia die start in Amsterdam. Tafelheer is Marc-Marie Huijbregts. Ned.3, 19.30-20.21u.

Bij Yerli aan Tafel: San Fu Maltha. Schrijfster en cabaretière Nilgün Yerli interviewt bekende en minder bekende Nederlanders. Vanavond praat ze met San Fu Maltha (1958), Nederlands producent van films (Phileine zegt sorry, Zwartboek), tv-series en documentaires. Column van Dolf Jansen. Het Gesprek, 20.45-21.15u.

Pauw en Witteman. Rooms-katholiek priester Antoine Bodar reageert op het onderzoek van de commissie-Deetman naar het seksueel misbruik in kerkelijke instellingen, Claudia Schoemacher praat over haar autobiografische boek Kind van de onderwereld. Ned.1, 22.55-23.50u.

Friday Night with Jonathan Ross. Gasten: filmacteur Jake Gyllenhaal, entrepeneur Alan Sugar en Amerikaanse zanger/acteur Adam Lambert. Muziek van The Drums. BBC 1, 23.35-0.35u.

Informatief

Missers. Medische fouten worden besproken met patiënten, artsen en andere betrokkenen. Joop Jansen overlijdt aan een zwaar hartinfarct nadat hij met een reeks van klachten in het ziekenhuis is opgenomen. Zijn weduwe wil erkenning van gemaakte fouten. De 13-jarige Denise Smit krijgt verlammingsverschijnselen en overlijdt uiteindelijk na behandeling in diverse ziekenhuizen. De ouders vermoeden de ziekte van Lyme, een deskundige bekijkt het dossier. Presentatie: Pieter-Jan Hagens. Ned.2, 21.20-22.00u.

CIVIS Medienpreis 2010. Feestelijk televisiegala rondom de uitreiking in Berlijn van de Europese CIVIS Medienpreis voor integratie en culturele diversiteit met als beschermheren de president van het Europese Parlement Jerzy Karol Buzek en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle. De prijs is bestemd voor radio- en televisieprogramma’s die het samenleven van Europeanen en ‘Nieuwe Europeanen’ bevorderen. ARD, 23.30-0.30u.

documentaire

Het uur van de wolf: Happy Street op de World Expo. De Eindhovense architect en beeldend kunstenaar John Körmeling bouwde drie jaar aan Happy Street, het Nederlandse paviljoen voor de World Expo 2010 in Shanghai, een even absurd als spectaculair bouwwerk. Documentaire van Bas Roeterink. Ned.2, 22.50-23,55u.

muziek

Spectacle: Elvis Costello with... Costello praat en maakt muziek met de country/folksinger Jon Prine, de singer/songwriter en acteur Lyle Lovett en folksinger/songwriter Ray Charles LaMontagne. Het Gesprek, 22.00-22.45u.

Later.... with Jools Holland. Live muziek van de Londense band Mumford & Sons, die nummers spelen van hun debuutalbum Sigh No More; Courtney Love en de band Hole spelen nummers van hun album Nobody’s Daughter; Iggy Pop praat over de heruitgave van zijn klassieke album Raw Power; Ozzy Osbourne kijkt terug op zijn carrière. BBC 2, 0.30-1.35u.