Talibaan: aanslag was niet ons werk

Enkele dagen nadat de Pakistaanse Talibaan de mislukte aanslag met een autobom op Times Square hadden opgeëist, heeft dezelfde groep betrokkenheid ontkend. Amerikaanse rechercheurs zijn inmiddels afgereisd naar Pakistan om vier arrestanten te ondervragen die banden zouden hebben met een andere terreurbeweging, Jaish-e-Mohammad.

Ten minste een van de arrestanten zou een vriend zijn van Faisal Shahzad, de dertigjarige Amerikaan van Pakistaanse afkomst die de aanslag bekend heeft. Een woordvoerder van de Pakistaanse Talibaan zei gisteren telefonisch tegen persbureau AP: „We hebben geen relatie met Faisal.” Wel zei hij „trots” op hem te zijn. „Zulke aanvallen zijn welkom.” Shahzad zou bekend hebben dat hij terreurtraining heeft gekregen in Waziristan, de tribale regio waar de Pakistaanse Talibaan hun belangrijkste bolwerken hebben. De woordvoerder zei echter dat de beweging dat alleen uit de media heeft vernomen.

Het is volstrekt onduidelijk waarom de Talibaan deze ommezwaai maken. Zij hebben eerder aanslagen op Amerikaanse bodem opgeëist, maar dat bleek tot op heden altijd grootspraak. Mogelijk zaaien zij verwarring door in te spelen op het feit dat de moslimextremistische bewegingen in Pakistan niet meer zo helder zijn afgebakend als voorheen.

In de zuidelijke stad Karachi zijn vier personen gearresteerd die leden zouden zijn van Jaish-e-Mohammad, een van oorsprong op Kashmir gerichte jihadistische beweging, die bij gelegenheid samenwerkt met de Pakistaanse Talibaan. Amerikaanse rechercheurs zijn betrokken bij hun verhoor. Zij onderzoeken verder of Shahzad geld heeft gekregen van terreurbewegingen. Ook gaan ze na waar hij is geweest tijdens zijn vijf maanden durende verblijf in Pakistan.

De VS verwachten van Pakistan actie naar aanleiding van de informatie die het verhoor van Shahzad en de vier anderen oplevert. In Pakistan heerst de overtuiging dat de mislukte aanslag bedoeld was als wraak voor de Amerikaanse raketaanvallen op de tribale grensgebieden. (AP, Reuters)