Syfilis is weer terug in China

De geslachtsziekte syfilis is terug in China. In 2008 werd gemiddeld elk uur een baby met de ziekte geboren. Dat is een verachtvoudiging ten opzichte van 2003. In China’s tweede stad Shanghai is het nu een van de meest gerapporteerde soa’s. Amerikaans onderzoek hiernaar werd gisteren gepubliceerd in het medisch tijdschrift New England Journal of Medicine. Volgens de onderzoekers is de uitbraak het directe resultaat van de maatschappelijke veranderingen in het land: de vele arbeidsmigranten, de groeiende welvaart en de uitbreiding van de commerciële seksindustrie. In 1950 was de ziekte in China zo goed als verdwenen. Sinds syfilis genezen kan worden met antibiotica is het in geen land ter wereld op zo’n grote schaal teruggekomen. Bij het uitblijven van behandeling kan syfilis verlamming en blindheid veroorzaken en dodelijk zijn. Bij ongeboren baby’s kan besmetting via de moeder tot allerlei afwijkingen leiden. (NRC)