Stadsreinigers blijven staken tot cao-akkoord

Medewerkers van de gemeentelijke reinigingsdiensten en vuilophaaldiensten in Amsterdam en Utrecht blijven staken totdat er een cao-akkoord is. Dit maakte een woordvoerder van Abvakabo FNV gisteren bekend op de eerste stakingsdag in Amsterdam.

De stadsreinigers in Amsterdam wilden aanvankelijk een week lang het werk neerleggen, maar hoorden gisterochtend dat hun collega’s in Utrecht hadden besloten de actie te verlengen tot er een akkoord wordt gesloten met de werkgevers. Aanvankelijk wilden de Utrechtse ambtenaren hun staking zondag beëindigen. De Amsterdammers schaarden zich op de eerste stakingsdag achter het standpunt van de Utrechters.

De stakers zetten met hun besluit hun werkgevers verder onder druk. Vrijdag spreken de vakbonden met de werkgevers op initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De vakbond Abvakabo put uit de uitnodiging de hoop dat de werkgevers bereid zijn een beter bod te doen.

De vuilnismannen vechten een conflict uit waarvan de uitkomst ook van belang is voor hun collega-ambtenaren bij de gemeenten. De ambtenaren zitten al bijna een jaar zonder cao. Het conflict bij de cao-onderhandelingen gaat vooral om salaris. De vakbonden willen behoud van koopkracht, ofwel een loonstijging van 1,5 procent. De werkgevers houden vast aan de nullijn.

Amsterdam begon gisteren schoon aan de staking van de straatvegers en de vuilnisophaaldienst. Voorafgaand aan de actie hadden de reinigingsdiensten de stad een extra beurt gegeven. De situatie in Utrecht is anders. Daar staken de straatvegers al zes dagen en dat is te zien in de binnenstad. Op meerdere plekken liggen stapels vuilniszakken. De gemeente Utrecht kreeg de afgelopen dagen honderden klachten en vragen van burgers over de staking. Ondernemers in Utrecht en Amsterdam hopen op een snelle oplossing van het conflict. (ANP)