SELECTIE THEATER

‘Medre!’: koning Ubu en trawanten. Foto Jan Versweyveld Ubu, Toneelgroep Amsterdam, amsterdam 2010 (c) Jan Versweyveld. Publiciteitsfoto. Versweyveld, Jan

Ubu

Regisseur Sebastian Nübling maakt voor Toneelgroep Amsterdam en Schauspiel Essen een bewerking van Ubu roi (1896) van Alfred Jarry. De dictator is hier een klerk die de macht overneemt in een kaligrafisch atelier. Hij vernielt het monnikenwerk en besmeurt alles met felle verf. In het slot staat Ubu terecht voor een internationaal gerechtshof. Een overrompelend eenvoudige voorstelling, met grotesk bewegingsspel en een geestige eurotaal.

7-8 mei schouwburg Amsterdam. In: toneelgroepamsterdam.nl

Angels in America

Toneelgroep Amsterdam speelt het vijf uur durende, aangrijpende stuk Angels in America, waarin schrijver Tony Kushner de aids-epidemie in de Reagan-jaren verbindt met apocalyptische fantasieën over het uiteenvallen van de westerse maatschappij. Daarbij is het een wijs drama over eenzame mensen die steun en geborgenheid zoeken. Om de kwetsbare lichamen van zijn adembenemend goede cast te benadrukken plaatst regisseur Ivo van Hove ze in een leeg decor. Hans Kesting kreeg een Louis d’Or voor zijn rol van de harde advocaat Cohn.

13-16 mei Amsterdam, Stadsschouwburg. Inl 020-6242311 of www.toneelgroepamsterdam.nl

Fräulein Else

In het Amsterdamse Compagnietheater speelt Katja Herbers de monoloog Fräulein Else van Arthur Schnitzler, geregisseerd door Theu Boermans. Herbers begint in tennisrokje, meisjesachtig swingend met haar grote racket. Naarmate het stuk vordert nemen de zorgen in omvang en zwaarte toe. Het witte tennispakje gaat uit voor een rode jurk, die weer uitgaat voor een zwarte mantel, die weer uitgaat voor blank naakt. Eerst wit, dan rood, dan zwart, dan niets. Moeiteloos toont Herbers de Werdegang van Else, vol angsten, verlangens, geilheid, en hoop op redding.

12-22 mei. Compagnietheater, Amsterdam. Inl: compagnietheater.nl.

Elf minuten

Het Noord Nederlands Toneel maakt een prachtige voorstelling van Coelho’s roman Elf minuten, over een vrouw die in seks uitsluitend een machtsmiddel ziet om zich door de wereld te vechten. Malou Gorter draagt het existentiële drama op zakelijke toon, maar met veel gevoel voor nuance. De toegevoegde casestudies geven de theaterversie een diepte die in de roman misschien wel ontbreekt: die van de gêne tegenover de treurnis van de prostitutie.

Tournee t/m 22 mei. Inl.: nnt.nl.