SELECTIE MUZIEK

Mika in maart in Düsseldorf Foto AFP British-Lebanese singer Mika performs on stage in Duesseldorf, western Germany on March 20, 2010. The singer-songwriter released his last album "The Boy who knew too much" in September 2009 and is currently touring Europe. AFP PHOTO DDP/ JENS SCHLUETER GERMANY OUT AFP

Dag van de Opera

Amsterdam. Op de Europese Dag van de Opera kan iedereen een kijkje achter de schermen nemen. Er zijn zangworkshops, rondleidingen, een open podium en een operaquiz. Ook is er een paneldiscussie met dramaturg Klaus Bertisch. Dit jaar is het thema ‘Metamorfose van mens naar dier’, geïnspireerd op de opera A Dog’s Heart die in juni bij De Nederlandse Opera te zien is.

9 mei, Het Muziektheater Amsterdam. T 020 551 8922. Toegang gratis. Inl: www.dno.nl

Nieuw Ensemble

Amsterdam. Op 13 mei speelt het Nieuw Ensemble in het Muziekgebouw aan ’t IJ twee wereldpremières: Mudra, het slotdeel van Tantric Cycle van de Belgische componi Wim Hendrickx, en het Vioolconcert van Klas Torstensson. Ed Spanjaard dirigeert. De soliste is de violiste Jennifer Koh.

13 mei, Muziekgebouw aan ’t IJ, 20.15 uur. www.muziekgebouw.nl

Mika

Amsterdam. Libanees/Britse zanger Mika brak in 2007 door met de hit Relax/Take it easy. Zijn extravagante verschijning en hoge stem maken hem tot een geliefd entertainer. Heeft een voorliefde voor disco, kauwgomkleurige kleding en show.

7 mei Heineken Music Hall, Amsterdam. Inl: www.mojo.nl

Randy Newman

Amsterdam. Kleine man met krakende stem bracht meer dan 35 albums uit. Is alom geroemd als getalenteerd componist en muzikant van veelal satirisch popsongs en prachtige soundtracks. Op 11 mei in het Concertgebouw, Amsterdam.

12 mei Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven. Inl: www.mojo.nl

Efterklang

Rotterdam. Deense popformatie Efterklang bouwt voort op de traditie van ijle Scandinavische klanken en maakt sprookjesachtige popmuziek. Zal op het komende Holland Festival optreden met het Metropole Orkest. Op 13 mei in Rotown, Rotterdam. Inl: www.rotown.nl

14 mei in Doornroosje, Nijmegen. Inl: www.doornroosje.nl

Peter Pan Speedrock

Leiden. Punkrockformatie Peter Pan Speedrock is al jaren bekend om hun compromisloze optredens. Veel bier, veel feest, en veel geluid. Niet voor watjes, wel voor rock-‘n-rolldieren.

14 mei, LVC, Leiden. Inl: www.lvc.nl