SELECTIE FILM

‘The Time that Remains’ van regisseur Elia Suleiman Scene uit de film The Time that Remains Foto: IFFR

The Time that Remains.

Regie: Elia Suleiman

De Arabische Israeliër Elia Suleiman dong vorig jaar mee naar de Gouden Palm in Cannes met deze droogkomische, persoonlijke visie op de staat Israël en joods-arabische relaties. In The Time that Remains volgt hij zijn familie vanaf de verovering van Nazareth in 1948, en zijn eigen jeugd, ballingschap en terugkeer. Suleimans humor herinnert aan Jacques Tati en doet eerder Scandinavisch dan Mediterraan aan: zo maakt hij graag gebruik van de 'running joke’ om het absurde van het alledaagse te tonen. Dat werkt in de eerste helft van de film uitstekend, later wordt de schematische aanpak vermoeiend. Met name als Suleiman zichzelf langdurig in beeld brengt om met Buster Keaton-achtige pokerface het absurdisme van zijn omgeving uit te vergroten. Dat maakt The Time that Remais tot een film die als een nachtkaars uitdooft, maar onderweg wel veel prachtige, vaak hilarische scènes biedt.

Gordos

Regie Daniel Sánchez Arévalo

‘Kilo Away’ is het wondermedicijn tegen overgewicht dat de gladde slanke presentator Enrique in een spot aanprijst. Gordos (vette mensen) komt een heel eind en tussen de lach en de traan door leren we over de oorzaken van overgewicht. Gordon lijdt aan het exces dat het als thema heeft: met de lengte van bijna 2 uur duurt de film te lang. Een strenger regime had de boel wat strakker kunnen trekken.

In 6 bioscopen

Latin American Film

Van 6 t/m 14 mei is in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht het Latin American Film Festival . Er worden ruim 50 Latijns-Amerikaanse speelfilms en documentaires getoond. Er is muziek en dans en elke avond brengen dj’s de beste salsa, ska, reggae, samba, bossa nova en dancehall ten gehore. Verdieping en achtergrond is te vinden bij de Talk of the Day op het Ledig Erf. In het progamma Jong (in) Latijns-Amerika? ligt de nadruk op jongeren in film. De kansen en de worstelingen van de jeugd in Latijns-Amerika komen aan bod. De openingsfilm Os Famosos e os Duendes da Morte van de jonge veelbelovende Braziliaanse regisseur Esmir Filho sluit er naadloos op aan. Vrijdag 14 mei worden de Latin Angel Awards uitgereikt. Dan is er het slotfeest LaFFiesta.

Inl www.llaff.nl

Bicycle Film Festival

Op 8 mei is het Bicycle Film Festival over urban bike culture. Vanaf de roots in New York City is het festival uitgegroeid tot een gevarieerd festival met muziek, kunst en film. Wereldwijd worden 300.000 mensen verwacht in meer dan dertig steden over de hele wereld.

Het programma op 8 mei: 1 | 18u30 Urban Bike Shorts, een collectie van zeventien korte films. Programma 2 | 20u30 Standing Start (UK 2007, 12 min) + Tour Des Légendes (NL 2003, 68 min.) Tour Des Légendes is een Nederlandse productie van regisseur Erik van Empel die in de annalen van de Tour de France wordt gezogen om de geschiedenis van de mooiste race ter wereld vast te leggen. Programma 3 | 22u30 o.a. Where Are You Go (Canada 2009, 60 min), een documentaire over een vier maanden durende fietstour van Cairo naar Kaapstad, en route met Tour d’Afrique, ’s werelds langste fiets race en expeditie. Regie: Benny Zenga & Brian Vernor. Op zaterdag 8 mei opent ook de tentoonstelling Sur Place, over urban bike culture in de Mediamatic Bank.

Kaarten via www.pathe.nl of aan de kassa van Pathé Tuschinski. Entree €11 per film programma incl expositie.