SELECTIE BUITENLAND

Susanne Schuda ‘Schudas reloaded’ Susanne Schuda - the schudas reloaded

Frankrijk

Metz De spectaculaire chapeau chinois van het Centre Pompidou-Metz, ontworpen door de Japanse architect Shigeru Ban (1957) met steun van architect Jean Gastines, verheft zich al enkele maanden vlak naast het TGV-station van Metz. Op 12 mei wordt het museum geopend. Het beslaat 5.000m2 verspreid over drie expositieruimtes en een centrale hal. Centre Pompidou-Metz is de eerste dépendance van een grote culturele Parijse instelling. Door de ligging in Noordoost-Frankrijk is het publiek uit Duitsland en de Benelux binnen handbereik waarmee Centre Pompidou zich wil positioneren als een sterker merk. Shigeru Ban weet met zijn golvende door lucht en licht ‘gebeeldhouwde’ bouwwerk net zo innoverend te zijn als architecten Renzo Piano en Richard Rogers dat waren in de jaren ’70 met hun futuristische Parijse kunsttempel. De openingstentoonstelling Chefs-d’oeuvre? tracht met 800 doeken, beelden, foto’s, video en design uit de 20ste en 21ste eeuw, een antwoord te geven op deze lastige vraag.

Centre Pompidou, 0033-87153939, www.centrepompidoumetz.fr 12 mei t/m 25 okt 12 t/m 16 mei gratis.

Parijs De fotograaf Willy Ronis (1910-2009) die met Henri Cartier-Bresson en Robert Doisneau de Franse school van het fotografisch humanisme vormde, overleed september 2009 op 99-jarige leeftijd. Ronis staat bekend om zijn zwart-wit foto’s van het alledaagse Parijse straatleven. „Ik ga nooit de deur uit zonder camera, zelfs als ik brood ga kopen”, zei hij tijdens een interview. Maar op de innemende expositie in la Monnaie met 150 bekende en nooit eerder getoonde foto’s ontdekt men andere aspecten van zijn werk, vooral zijn reizen van Noord-Afrika via Oost-Duitsland naar de VS en Nederland en zijn interesse voor de wereld van de minstbedeelden.

T/m 22 aug in La Monnaie de Paris, www.monnaiedeparis.fr

Parijs De opera Billy Budd, het chef-d’oeuvre van Benjamin Britten, resultaat van de samenwerking met de geniale schrijver Edward Morgan Forster, naar het gelijknamige verhaal van Herman Melville, gaat over de nederlaag van de onschuld door de bekrompenheid, het opportunisme en de boosaardigheid van de maatschappij. De productie van 1996 in de onvergetelijke regie van Francesca Zambello is niet verouderd, maar lijkt zelfs volmaakter door de geweldige belichting. In deze opera zonder vrouwen waar een oorlogsschip de plek is van de opoffering van de onschuld, staat het koor centraal. Jeffrey Tate dirigeert helder en sober de imponderende muziek van Britten.

T/m 15 mei in de Opéra Bastille, www.operadeparis.fr

Duitsland

Osnabrück Het European Media Art Festival in Osnabrück presenteert films, video’s, installaties en performances uit de hele wereld. Dit jaar gaat het vooral om mash up-werk: door middel van collages bereiken de kunstenaars verrassende interpretaties van de mediawerkelijkheid. Een al op het festival bekroonde film is Suburb Within van de Fin Pekka Sassi. „Gisteren is geschiedenis, morgen een mysterie, de dag van vandaag echter is een geschenk”, luidt het motto. En uit het juryrapport: „Weldadig minimalistische film met uitgesproken droge humor.” T/m 24 mei. Inl: 0049-54121658 en www.emaf.de

Berlijn Verre landen en vreemde volkeren oefenden een grote aantrekkingskracht op de kunstenaars van Die Brücke uit. Het exotische moest hen uit hun gewone doen bevrijden. Zo ondernamen Emil Nolde en Max Pechstein in 1914 reizen naar Nieuw-Guinea en de Filippijnen. En prompt kwam de schoonheid van verre in hun werk terecht. Een schilderij van Pechstein bijvoorbeeld toont een dame uit een heel warm land. Bloesems sieren d’r zwarte haar, één schouder is bloot en een borst hangt losjes onder een stralend wit hemdje. Brücke und der Reiz des Exotischen: t/m 5 sept in het Bruecke-Museum, Berlijn-Dahlem. Inl 0049-308312029 en www.bruecke-museum.de

Ruhrgebied Chopin en Schumann zijn in het Klavier-Festival Ruhr elk jaar favoriet. Dit jaar komt Bach daar nog bij. Plus, een vierde zwaartepunt, de dialoog tussen piano en orkest. Ton Koopman met het Amsterdam Baroque Orchestra en Murray Perahia met de Academy of St. Martin in the Fields zijn maar een paar voorbeelden ervan. Ook naar monologen kan men luisteren, van Martha Argerich t/m Andras Schiff. De Arabische Gesänge van Hans Werner Henze zijn aanbevolen voor vrienden van modernere muziek. 8 mei t/m 23 juli Bochum, Essen e.a. Ruhr-steden. 0049-2018 96660 en www.klavierfestival.de