Selectie Beeldende kunst

Marc Mulders, ‘Landgoed Baest’, kleurenfoto op barietpapier (2009) op de expositie ‘Geheim Landschap’ Marc Mulders Landgoed Baest, 2009 kleurenfoto op barietpapier

Geheim landschap

‘s-Hertogenbosch In 2008 ontvluchtte kunstenaar Marc Mulders het drukke stadscentrum van Tilburg en sindsdien bewoont hij een van de boerderijen op landgoed De Baest bij Oirschot. Deze boerderij ligt als een verscholen, geheime kamer tussen rechte akkers en eentonige maisvelden. Mulders beschouwt het bos van dit landgoed als zijn buiten-atelier en het licht en de kleur die Mulders in het landschap ervaart, vangt hij met zijn schildersoog en registreert hij met de camera. Dat heeft geleid tot zo’n dertig grote kleurenfoto’s, te zien op de expositie Baest – Geheim landschap in het Noord-Brabants Museum. Ze gaan over het ritme van dag en nacht en van de seizoenen. Maar Mulders bedoelt ze ook als ‘helende beelden’, als tegengif voor de verstoorde harmonie in de natuur die de intensieve veeteelt heeft veroorzaakt en waartegen hij met hart en ziel actie voert.

T/m 29 aug, Verwerstraat 41. Di-vr 10-17u, za en zo 12-17u.

Jonge en valse Vermeers

Rotterdam/Den Haag Han van Meegeren (1889-1947) was een meester- vervalser die handig inspeelde op de wens van kunsthistorici om vroeg werk van Johannes Vermeer te ontdekken. In 1945 bekent hij zijn vervalsingen en de kunstwereld staat op zijn kop; hij had kunsthistorici, museumdirecteuren en havenbaronnen een rad voor ogen gedraaid. Veel van zijn vervalsingen hingen namelijk als echte Vermeers in musea. Vanaf 12 mei presenteert Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam de expositie De valse Vermeers van Van Meegeren, waarbij zijn techniek, meesterstukken en ontmaskering in beeld worden gebracht.

In het Mauritshuis zijn drie schilderijen van de (echte) jonge Vermeer te zien, de mythologische scène Diana en haar nimfen, het bijbelstuk Christus in het huis van Martha en Maria en het genrestuk De koppelaarster. 12 mei t/m 22 aug Museumpark 18-20 Rotterdam, di-zo 11-17u. Vanaf 12 mei Korte Vijverberg 8, Den Haag.

Warzone

Noorderlicht is met de fototentoonstelling Warzone van 7 t/m 30 mei te gast in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. In Warzone staat Noorderlicht stil bij de oorlogservaringen van westerse soldaten. In een fotografisch onderzoek naar de vervreemdende realiteit van moderne conflicten zoekt Noorderlicht naar antwoorden. Het resultaat: een tentoonstelling over de afstand tussen oorlog en vrede.

Dam, Amsterdam. Dag 10-17u. Do 10-20u. Inl www.nieuwekerk.nl

Norm = Vorm

Den Haag Iedereen heeft een persoonlijke stijl die zich uit in kleding, wooninrichting en het type auto. De keuzes die we maken lijken verschillend en individueel, maar nog nooit zijn er zoveel producten om ons heen eigenlijk hetzelfde geweest. En dat is maar goed ook, want anders zou een spijkerbroek of een meubelstuk onbetaalbaar zijn. Vanaf het begin van de industrialisatie hebben ontwerpers zich ingezet voor alle voordelen van standaardisatie van producten. Het Gemeentemuseum Den Haag toont met de expositie Norm = Vorm Haags Design en Overheid, in hoeverre sociale en wettelijke normen in iets meer dan een eeuw geleid hebben tot een vormgeving die betaalbaar en voor iedereen toegankelijk is. Met ontwerpen van o.a. Charles Eames, Herbert Lindinger, Ettore Sottass, Pierre Paulin en Kisho Kurokawa en bruiklenen uit het Centre Pompidou.

T/m 15 aug, Stadhouderslaan 41. Di-zo 11-17u.

Graphic Design Festival

Breda Meer dan 150 internationale grafisch ontwerpers werken mee aan het Grafic Design Festival. Een greep uit het programma: grafisch ontwerpers hacken, remixen, samplen en coderen beeld, informatie en interactie in de openbare ruimte. Er zijn 9 exposities en een seminar met een internationale groep sprekers.

T/m 30 mei. Inl www.graphicdesignfestival.nl

Fotografieweekenden

Rotterdam Op de Fotografieweekenden van het Nederlands Fotomuseum is dit jaar veel aandacht voor de verschillende presentatievormen van fotografie. Het hele museum is inspiratiebron, maar vooral op de expositie QUICKSCAN NL #01 is te zien dat het presenteren van fotografie op veel manieren kan. Er zijn rondleidingen, korte presentaties met de insidertips van deskundige fotografen en workshops.

Op 8 en 9, 29 en 30 mei. Inl www.nederlandsfotomuseum.nl

Jan Schoonhoven jr

Tot en met 30 mei is in Museum Jan van der Togt werk te zien van Truus Menger, Floortje Hak, Jan Schoonhoven jr., Bernard Heesen en Julia dos Santos Baptista. Autodidact Jan Schoonhoven jr. (Amsterdam, 1975) is gevormd door zijn grootvader Jan J. Schoonhoven. Junior maakt – veelal blauwe – schilderijen en, net als zijn opa, reliëfs van papier-maché.

Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen, open wo t/m zo 13-17u. www.jvdtogt.nl