Samen voetbal kijken

Foto Esteban Felix/ AP People gather to watch a friendly soccer game between Haiti and Argentina, played in Argentina, projected on a video screen on a street in Port au Prince, Wednesday, May 5, 2010. (AP Photo/Esteban Felix) AP

Haïtianen kijken op een groot scherm naar een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Haïti en Argentinië. De wedstrijd werd woensdag gespeeld in Argentinië, het land dat Haïti overigens met 4-0 versloeg.

De aardbeving met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter die op 12 januari het land verwoestte, heeft ruim driehonderdduizend doden veroorzaakt. Internationale overheden en hulporganisaties gaven vlak na de ramp bijna 13 miljard dollar (10,3 miljard euro). Daar kwam in maart dankzij de donorconferentie van de Verenigde Naties bijna 10 miljard dollar bij. De komende twee jaar doneren internationale organisaties nog eens 5,3 miljard. Volgens de Wereldbank duurt het zeven jaar om Haïti weer op te bouwen.

Afgelopen woensdag nam het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een nieuwe wet aan die de Haïtiaanse economie er weer bovenop moet helpen. Hierdoor kan onder andere meer textiel afkomstig uit het getroffen land worden verhandeld op de Amerikaanse markt.