Rotterdam is even alcoholvrij

Ook na afloop van de bekerfinale bleef het rustig in Rotterdam. Daar was wel een drooglegging van drie wijken voor nodig.

Ongeregeldheden rond de bekerfinale in Rotterdam zijn uitgebleven. De politie verrichtte tientallen arrestaties, vooral voor kleine vergrijpen. Spreekkoren bleven uit, nadat de KNVB had gewaarschuwd dat bij het staken van het duel de volgende klassieker zonder publiek moest worden gespeeld.

Als extra maatregel zette de politie liplezers in, om op camerabeelden de daders van spreekkoren te kunnen herkennen. Sommige supporters smokkelden daarop mondkapjes naar binnen, maar in het stadion bleef het stil. Ook na de wedstrijd bleef het rustig, maar daar was wel een drooglegging van drie complete wijken voor nodig.

Uit angst voor een herhaling van de rellen in Hoek van Holland verbood burgemeester Aboutaleb gisteren alle horecagelegenheden in het centrum en deelgemeenten IJsselmonde en Feijenoord tussen 14.00 uur en middernacht alcohol te schenken. Alleen minibars van hotelkamers mochten gevuld blijven, twee trouwerijen in het centrum kregen van de rechter dispensatie.

Een strop voor ondernemers in de stad, die gisteren massaal de deuren sloten. Het leverde een spookachtig beeld op in het centrum, waar het Stadhuisplein zelfs helemaal voor publiek afgesloten bleef. Wie door de met wit dekzeil afgedekte hekken probeerde te kijken, zag alleen een hondenbrigade patrouilleren tussen lege cafés.

De winkels en cafés rond het stadion bleven wel open. Eetcafé Benny Beer was vlak voor de start van de wedstrijd nog goed gevuld met supporters, allemaal aan een colaatje. „Opgeblazen gedoe”, zei medewerker Fely Soares. „Dit is geen Hoek van Holland. Mensen komen hier niet om te rellen.”

Aan de overkant bij de Aldi was een ander geluid te horen. „De supporters verzieken het”, zei manager Priss Ikachouria. „We moeten niet zeuren als dit soort maatregelen volgen. Ik vraag me op maandag na een risicowedstrijd af of mijn ruiten er nog in zitten.”

Ikachouria huurde gisteren speciaal een beveiliger in, die bij de ingang klanten stuk voor stuk vriendelijk gedag zei. Wellicht is hij vaker nodig, nu Feyenoord volgend seizoen doordeweeks Europees voetbal speelt. Ikachouria: „Ik ben supporter, maar als ondernemer ben ik hier niet blij mee.”

    • Stijn Bronzwaer