Rente Nederland door crisis op recordlaagte

De vlucht van beleggers in veilige staatsleningen heeft er vanmorgen voor gezorgd dat de rente op Nederlandse staatsschuld naar recordlaagte is gezakt. Het rendement op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar dook onder de 3 procent. Dat is, afgezien van het jaar 1946, volgens de historische tijdreeksen van het Centraal Bureau voor de Statistiek nog nooit voorgekomen.

De zeer lage rente maakt het goedkoper dan ooit voor Nederland om zijn begrotingstekort en aflopende staatsschuld te financieren. De crisis in de eurozone heeft geleid tot verkopen van staatsleningen van Griekenland, Portugal en ook Spanje, en aankopen van als veilig beschouwde leningen van vooral Duitsland. Nederland wordt door beleggers ingedeeld bij het Duitse kamp en profiteert zo van de koopwoede, die de koersen van obligaties opstuwt, waardoor de effectieve rente daalt.

De hernieuwde vlucht van beleggers hield vanmorgen verband met de aanhoudende onrust rond Griekenland en vrees voor besmetting van met name Portugal. Het renteverschil tussen de Griekse en de Duitse staatsschuld liep op tot het record van 10,28 procentpunt.

Ook op de aandelenbeurzen heerste grote onzekerheid, na een reusachtige koersval van 9 procent op Wall Street, die vermoedelijk in gang werd gezet door een zogenoemde fat finger, een intoetsfout van een handelaar die het duizendvoudige verkocht van wat hij van plan was. Wall Street sloot uiteindelijk 3,2 procent lager. Ook de beurzen in Azië en Europa stonden vanmorgen op fors verlies.

Vanavond komen de regeringsleiders van de EU-landen op een speciale top in Brussel bijeen om de crisis te bespreken. De euro zakte vannacht tot onder de 1,26 dollar, maar herstelde toen het Amerikaanse ministerie van Financiën liet weten dat de ministers van de zeven grootste industrielanden (G7) later vandaag een telefonische vergadering zouden houden over de toestand op de financiële markten. De euro profiteerde ook zijdelings van een koersval van het Britse pond sterling, dat verzwakte toen bleek dat geen van de partijen in het Verenigd Koninkrijk bij de verkiezingen een absolute meerderheid heeft behaald.

    • Maarten Schinkel