Paul Weller

Paul Weller

Wake Up The Nation

cd pop ***

Paul Weller veegt de vloer aan met de theorie dat een relevante artiest hooguit tien creatieve jaren heeft. Al 35 jaar duurt zijn ontwikkeling tot meest gerespecteerde rocker van Engeland, en ingeslapen is hij allerminst.

Zijn tiende soloalbum Wake Up The Nation klinkt urgenter en ruiger dan ooit, met nummers die klaar zijn voordat je ‘Jack Johnson’ kunt zeggen. Wellers obsessies komen allemaal voorbij: soul, Motown, Small Faces, psychedelica en zelfs het halsbrekende tempo van de punk klinken door in muziek die geboren is uit noodzaak. Mooi detail is dat drummer Bev Bevan van The Move een partij meespeelt, en meer dan grappig is het feit dat bassist Bruce Foxton van The Jam na jarenlange ruzie weer liefderijk in Wellers kring is opgenomen, al is het maar voor twee nummers. Muzikaal gaat het alle kanten op, van Curtis Mayfield-soul in Aim high tot draaiorgelpop in het vrolijke instrumentaaltje In Amsterdam. De magistrale ballad No tears to cry had een sixtiesklassieker kunnen zijn en het claustrofobische 7&3 is the strikers name klinkt alsof de duivel hem op de hielen zit. Wake Up The Nation is één groot eerbetoon aan de heilige inspiratie.

Jonge rockers opgelet: doe dat maar eens beter.

JAN VOLLAARD