Pas verschenen

boekomslag De ronde van Gallie van Jeroen Thijssen

Stervensuur. Acht literaire spannende verhalen. Anthos, 216 blz. € 7,50

Herman Koch, Marcel Möring, Christiaan Weijts, Rob van Essen, Wanda Reisel, Saskia de Coster, Stine Jensen en Manon Uphoff; acht literaire schrijvers ‘wagen zich in het domein van de misdaadliteratuur’ en schreven voor deze uitgave een thrillerverhaal. Het voorwoord is van Bas Heijne.

Andrea Camilleri: Sporen in het zand (La pista di sabbia). Vert. Liesbeth Dillo, Prometheus, 222 blz. € 18,95

Nieuwe misdaadroman van de Siciliaanse schrijver Camilleri (1926.) met commissaris Salvo Montalbano die stuit op een kadaver van een paard en een halfnaakt lijk.

Mickelle Haest: De prakrijk van Plasman. Verhalen uit het advocatenkantoor. Thomas Rap, 174 blz. € 12,90

Bundeling van de columns uit het dagblad Het Parool over zaken in de advocatenpraktijk van Peter Plasman, de man die onder meer de verdediging op zich nam van de moordenaar van Theo van Gogh.

Theodor Holman: De plant die muziek maakte. Prometheus, 302 blz. € 19,95

Coming-of-age roman van schrijver en columnist Theodor Holman over een man die maar niet volwassen wil worden.

Eugene Rogan: De Arabieren. Een geschiedenis (The Arabs. A History). Vert. Guus Houtzager, De Bezige Bij, 712 blz. € 49,90

‘Panoramische geschiedenis van de Arabische wereld’ door de Amerikaanse, in Oxford docerende hoogleraar Eugene Rogan. ‘In heldere schrijftaal beschrijft hij de geschiedenis van de Arabische volkeren, vanaf het moment dat de Ottomanen in 1516 de Arabieren versloegen’ ( Farid Boussaid in Boeken 02.04.10).

Jeroen Thijssen: De Ronde van Gallië. Reizen en eten in het voetspoor van Asterix. Nieuw Amsterdam, 206 blz. € 17,95

Journalist en historicus Jeroen Thijssen reisde langs de elf steden uit het stripalbum De Ronde van Gallië, ging na wat er nog over is van het Romeins verleden en gaat op onderzoek naar de streekspecialiteiten.

Wilfried Uitterhoeve: Koning, keizer, admiraal. 1810. De ondergang van het Koninkrijk Holland. Vantilt, 230 blz. € 19,95

Tweehonderd jaar geleden maakte keizer Napoleon een einde aan het Koninkrijk Holland en lijfde het in bij Frankrijk. Aan de hand van eigentijdse bronnen beschrijft Wilfried Uitterhoeve de geschiedenis van deze annexatie.

Simone van der Vlugt: Op klaarlichte dag. Anthos, 280 blz. € 19,95

Een gewelddadige ex-vriend en een vermoorde vriendin. Jonge vrouw slaat op de vlucht en neemt een andere identiteit. Maar hoe lang kun je je verschuilen? Nieuwe thriller van Simone van der Vlugt.

Mr. F. C. Ware: Jimmy Corrigan: De slimste jongen ter wereld (Jimmy Corrigan: The Smartest Kid on Earth). Vert. Pieter van Oudheusden, Oog & Blik, 380 blz. € 34,90

Met vele prijzen bekroonde graphic novel van de Amerikaanse striptekenaar Chris Ware (1967). ‘Een oogstrelend epos over een ongelukkige man (Ward Wijndelts in Boeken, 08.02.08).

Jan Wolkers: Brieven aan Olga. De Bezige Bij, 152 blz. € 19,90

De liefdesbrieven van Jan Wolkers die hij vanuit Parijs schreef aan Annemarie Nauta, geïllustreerd met foto’s, notities, kaartjes en aquarellen. Bezorgd en ingeleid door Wolkers biograaf Onno Blom.