OM erkent fouten Zierikzee

Justitie heeft verzuimd de latere slachtoffers van de zogenoemde Zierikzeese gezinsmoord op de hoogte te stellen van de vrijlating van de dader. Dat heeft het Openbaar Ministerie toegegeven. Hadden de gezinsleden geweten dat de rechtbank de hechtenis van man had geschorst, dan hadden zij mogelijk een veilig heenkomen gezocht.

Op 6 maart schoot de man zijn 19-jarige dochter en 9-jarige zoon dood. Hij verwondde zijn vrouw. Daarna doodde hij zichzelf. Een 14-jarige zoon bleef ongedeerd.

De man, die in 1999 met vrouw en kinderen uit Irak naar Nederland vluchtte, werd eind vorig jaar opgepakt wegens huiselijk geweld. Begin dit jaar werd hij vrijgelaten. Kort daarna werd de man opnieuw in hechtenis genomen, ditmaal op verdenking van misbruik van zijn dochter. Op 23 februari gelastte de raadkamer van de rechtbank in Middelburg echter zijn vrijlating.

Burgemeester en politie van Zierikzee waren steeds overtuigd van het gevaar dat de vader opleverde voor zijn gezin. De burgemeester schreef zelfs een brandbrief naar het Openbaar Ministerie(OM), waarin hij waarschuwde voor mogelijke escalatie van het geweld. Een netwerk van hulpverleners hield zich met het gezin bezig.

Justitie erkent nu, na vragen van het tv-programma Nova, dat zij het gezin op de hoogte had moeten stellen van de hernieuwde vrijlating. In Nova zegt de echtgenote dat zij zeker gevlucht zou zijn.

Het OM heeft niet gewaarschuwd omdat van het geweld geen aangifte was gedaan en er dus geen slachtoffers waren vermeld in het register dat in dit soort gevallen standaard geraadpleegd wordt. Maar van het zedendelict was wel aangifte gedaan. Daarom stond de later doodgeschoten dochter wel vermeld. Het OM heeft nagelaten dat te controleren.

Wegens „de maatschappelijke ophef” wordt de zaak nu onderzocht door het College van procureurs-generaal. Hangende dat onderzoek worden geen verdere mededelingen gedaan. Het OM zegt wel politie en burgemeester van de vrijlating op de hoogte te hebben gesteld. Burgemeester Rabelink ontkent dit.