Nederland kort

Twee militairen in Afghanistan gewond bij geheime actie

DEN HAAG. Twee Nederlandse militairen zijn gisteren gewond geraakt tijdens een geheime operatie in Afghanistan. Het tweetal van de speciale eenheid Task Force 55 is niet in levensgevaar, maar wordt voor nadere medische zorg binnen enkele dagen naar Nederland overgebracht. Een woordvoerder wilde vanwege de geheime aard van de operatie niets zeggen over de locatie of hoe de verwondingen zijn ontstaan. De TF 55 is een eenheid van commando’s en mariniers en houdt zich onder meer bezig met verkenningen, verzamelen van inlichtingen en het opsporen en arresteren van Talibaanleiders en vijandelijke strijders. (ANP)

OM erkent fouten bij vrijlating Zierikzee

ZIERIKZEE. Het Openbaar Ministerie (OM) erkent dat het ten onrechte de slachtoffers van het drama dat zich in maart in Zierikzee afspeelde niet heeft gewaarschuwd dat de dader vrij zou komen. Dat bevestigde een woordvoerder van het OM gisteren naar aanleiding van berichtgeving door actualiteitenrubriek Nova. Het OM meldde dat er een fout is gemaakt door hen niet te informeren. Twee weken na de schorsing uit voorlopige hechtenis vermoordde de man in Zierikzee twee van zijn drie kinderen. De man zat in voorlopige hechtenis vanwege een zedendelict en er was een beschuldiging van bedreiging, waarvan geen aangifte was. Een medewerker van het OM checkte na de schorsing alleen de bedreiging op eventuele slachtoffers. Die waren er bij die beschuldiging niet, doordat er geen aangifte was, maar bij de zedenzaak wel. Het checken van die laatste liet de medewerker echter na, waardoor de slachtoffers niet werden gewaarschuwd. Het OM „betreurt dit ten zeerste” en geeft aan procedures aan te passen. Tegen de parketmedewerker worden volgens de woordvoerder geen maatregelen getroffen. (ANP)

Zware straffen voor ‘kofferbakmoord’

LELYSTAD. De rechtbank in Lelystad heeft donderdag de 36-jarige D.W. veroordeeld tot een celstraf van dertig jaar voor doodslag op de Amsterdammer Brian Stein en de moord op René Karamatali uit Almere in oktober 2008. De 49-jarige D.J. moet een gevangenisstraf van achttien jaar uitzitten. De rechtbank acht bewezen dat J. medeschuldig is aan de moord op Karamatali en behulpzaam is geweest bij het laten verdwijnen van het lichaam van Stein. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen allebei de hoofdverdachten een gevangenisstraf van dertig jaar geëist. Stein werd weken na zijn dood aangetroffen in de achterbak van zijn auto, die in Nieuw-Vennep stond geparkeerd. Het lichaam van Karamatali werd gevonden in een rioolput in Almere. De rechtbank sprak haar afschuw uit over de wijze waarop de twee aan hun einde kwamen. Volgens het OM zou Stein zijn gedood omdat J. schulden bij hem had, Karamatali omdat hij J. zou hebben afgeperst. (ANP)