Nederlaag voor rijke Indiase zakenman

Reliance Natural Resources, het bedrijf van Anil Ambani, een van de rijkste zakenlieden van India, heeft geen recht op goedkoop aardgas, gewonnen voor de kust van Andhra Pradesh in de Golf van Bengalen. Dat heeft het Hooggerechtshof in Delhi vanmorgen bepaald.

De uitspraak betekent een economische tegenslag, maar is ook een gevoelige dreun voor de 50-jarige Ambani persoonlijk, die al jaren is verwikkeld in een bittere broedertwist. De anders zo spraakzame ondernemer verliet de rechtzaal zonder iets te zeggen.

Anil en zijn oudere, nog rijkere broer Mukesh (53) zijn de zonen van de legendarische Dhirubhai Ambani, de ongekroonde koning van de ‘kleine aandeelhouder’ in India. Hij begon als handelaar in nylon en bouwde een uitgestrekt imperium op met belangen in onder andere olie, energie, telecom en financiële dienstverlening. Zijn markante levensloop stond centraal in de film Guru.

Wat Dhirubhai opbouwde, hebben zijn zonen met groot succes verder uitgebreid. Maar na het overlijden van hun vader in 2002 kregen ze ruzie. Het werd zo erg dat er voor hun moeder Kokilaben niets anders opzat dan het Reliance-concern op te splitsen. Dat gebeurde vijf jaar geleden.

Dat het Hooggerechtshof zich moest uitspreken over de gasprijs is terug te voeren op de familieovereenkomst die toen werd gesloten. Afgesproken was dat Anil ten behoeve van stroomopwekking relatief goedkoop gas mocht afnemen van Reliance Industrie, de onderneming van Mukesh die naar gas boort. Maar Mukesh vond die deal niet meer geldig. De marktprijs is veel hoger en bovendien bepaalt niet mijn broer Anil maar de regering de prijs, betoogde hij.

Twee van de drie rechters van het Hooggerechtshof stelden hem in het gelijk. De broers moeten opnieuw onderhandelen over de prijs. Daar is de regering ook blij mee. Die had gezegd dat de staat en niet een particuliere onderneming zeggenschap heeft over natuurlijke hulpbronnen. „Welke lastercampagne ook wordt gevoerd, de staat heeft het hoogste gezag”, reageerde minister van Olie, Murli Deora, opgelucht.