Marcel Dettmann

Dettmann

cd techno ***

Na Ben Klock en Shed is Marcel Dettmann de derde resident-dj van de Berlijnse club Berghain die een debuutalbum uitbrengt. De heren hebben de afgelopen jaren veel lof geoogst voor hun compromisloze techno: rauw en industrieel waarbij de basdrum weer heerst als vanouds, maar zonder de elegantie uit het oog te verliezen.

Dit Berghain-geluid is in korte tijd erg populair geworden. Duizenden clubbers uit heel Europa vliegen elk weekeinde naar Berlijn voor het meedogenloze geluidssysteem in de monumentale elektriciteitscentrale op de rand van de wijken Kreuzberg en Friedrichshain. Dettmann groeide uit tot het gezicht van de club, dankzij zijn geweldige dj-sets die zijn gevangen op de mix-cd Berghain 2.

Maar een heel album met eigen producties is een ander verhaal, zo blijkt uit zijn debuut Dettmann. De plaat staat vol duistere en trage technotracks, waarin weinig melodie of ontwikkeling te bespeuren is. Op zich is dit niet erg. De beste muziek van Dettmann bezit een onderhuidse spanning dankzij het contract tussen aardse beats en ruimtelijke atmosfeer. Maar op dit album serveert hij ons wel erg veel kleuren zwart. Dit levert een coherent album op, waarop echte technoliefhebbers wel iets van hun gading zullen vinden. Maar voor wie zijn techno graag wat vrolijker en avontuurlijker wil, is Dettmann wel erg claustrofobisch.

Toon Beemsterboer

    • Toon Beemsterboer