Labour na verlies toch aan zet

De Britten hebben gisteren een hung parliament gekozen, een Lagerhuis waarin geen van de partijen een absolute meerderheid heeft. Voor deze uitzonderlijke situatie bestaan aparte regels. De Conservatieven mogen als grootste partij uit de bus zijn gekomen, zij moeten nu afwachten. De zittende premier, Gordon Brown, heeft als eerste het recht een regering te vormen.

Brown zal dan ook naar verwachting vandaag nog niet naar Buckingham Palace snellen om zijn ontslag bij koningin Elizabeth aan te bieden. In plaats daarvan zullen hij en zijn medewerkers onderzoeken of er nog enige kans is op een coalitie of eventueel een minderheidskabinet onder Browns leiding. Bij dit alles is de uiteindelijke zetelverdeling nog een onzekere factor, het maakt bijvoorbeeld een aanzienlijk verschil of de Conservatieven 304 dan wel 314 zetels in de wacht slepen en of Labour er nog tien zetels bij wint of niet.

Constitutioneel gesproken hoeft Brown zich niet te haasten. Hij zou zelfs een paar weken kunnen gebruiken om de verschillende mogelijkheden te verkennen. Op 25 mei wordt koningin Elizabeth echter geacht haar jaarlijkse troonrede te houden met de aankondiging van nieuwe plannen.

De Conservatieven, die menen dat zij het recht zouden moeten hebben een regering te vormen, maakten geen geheim van hun ongeduld. De Conservatief Michael Gove, een naaste medewerker van Cameron, veronderstelde al vilein voor de camera dat Peter Mandelson, de nummer twee in de regering achter Brown, in de coulissen werkt aan een machiavellistisch plan om Labour aan de macht te houden.