Kort nieuws Kunst

Goedkoop kaartje Stadsschouwburg voor snelle koper

Door onze kunstredactie

amsterdam, 7 mei. Bij de Stadsschouwburg in Amsterdam gaat de vraag de prijs van een kaartje bepalen. Dat heeft de schouwburgdirecteur Melle Daamen gisteren bekendgemaakt. Het experiment begint met de voorstelling Richard III die van 22 september tot en met 12 oktober exclusief in het Amsterdamse theater te zien is. „Op basis van de ervaringen die wij hierbij opdoen, bouwen we het model verder uit”, zegt Daamen. Het idee van dynamic pricing is bekend uit de reiswereld en ook bij sommige theaters in New York zijn variabele prijzen volgens Daamen onderdeel van de marketingstrategie. Nu wordt de kaartprijs aan het begin van het seizoen vastgesteld. „Maar de werking van vraag en aanbod hebben wij daarbij tot nu toe onderbelicht gelaten. Hier liggen kansen”, zegt Daamen. „Voor ons, maar net zo goed voor de bezoeker”. Hij is niet bang voor negatieve reacties. „EasyJet werd verguisd toen ze met variabele prijzen begon, nu doen alle luchtvaartmaatschappijen het.”

Edison Oeuvreprijs voor Chaka Khan

Hilversum, 7 mei. De Amerikaanse zangeres Chaka Khan krijgt de Edison Jazz Oeuvreprijs 2010. Dit is gisteren bekendgemaakt. „Chaka Khan is een lady in alle facetten”, zo verklaart de Edison Stichting de keuze. „Haar kleine maar toch imposante gestalte, haar expressie, maar vooral die dijk van een stem hebben miljoenen mensen over de gehele wereld omarmd.” Khan werd vooral bekend met hits als I’m Every Woman en Ain’t Nobody. De prijs wordt op 11 november uitgereikt in het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven. (ANP)

Tarantino leidt jury filmfestival

venetië, 7 mei. De Amerikaanse regisseur Quentin Tarantino leidt dit jaar de jury van het internationaal filmfestival van Venetië. Dat heeft directeur Marco Müller gisteren bekendgemaakt. Tarantino maakte naam met originele en gewelddadige films als Reservoir Dogs, Pulp Fiction en Kill Bill. De jury kent op het festival, waarvan de 67ste editie dat dit jaar van 1 tot en met 11 september wordt gehouden, de Gouden Leeuw voor de beste film toe. (ANP)