Kort nieuws Economie

Onderhandelingen over cao voor ambtenaren hervat

Amsterdam, 7 mei. Vakbonden gaan vandaag met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in gesprek over de nieuwe cao voor ambtenaren. Eerder liepen de onderhandelingen stuk, waarna de gemeenteambtenaren acties zijn begonnen. Medewerkers van de gemeentelijke reinigingsdiensten en vuilophaaldiensten in Amsterdam en Utrecht begonnen gisteren aan een meerdaagse staking. Zij lieten weten de vuilniszakken, vegers en veegkarretjes onaangeroerd te laten, totdat er een bevredigend cao-akkoord ligt. „Uiteindelijk willen we er allemaal graag uitkomen”, zei een VNG-woordvoerster. (ANP)

RBS en HSBC boeken winst

Londen, 7 mei. De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) heeft tegen de verwachting in winst gemaakt in het eerste kwartaal. Branchegenoot HSBC rapporteerde een hogere winst in dezelfde periode. Dit maakten beide banken vandaag bekend. RBS, nog steeds voor meer dan 80 procent in overheidshanden, boekte een operationele winst van 713 miljoen pond (822 miljoen euro) in het eerste kwartaal. De bank schreef minder af op slechte leningen, maar waarschuwde wel dat het aantal slechte leningen hoog zal blijven. HSBC verklaarde dat het meer winst had gemaakt in de eerste drie maanden, maar gaf geen financiële details. (ANP)

Ex-baas IJslandse bank gearresteerd

Reykjavik, 7 mei. De politie in IJsland heeft een oud-topmanager van de failliete bank Kaupthing gearresteerd. Hij wordt verdacht van onder meer verduistering, valsheid in geschrifte en overtreding van de wet op handel in aandelen. Dit heeft de IJslandse speciale aanklager gisteren gemeld die de val van Kaupthing, Landsbanki en andere IJslandse banken onderzoekt. De naam van de bankier is niet genoemd. (ANP)

Victor Muller casht aandelenbonus

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 7 mei. Topman Victor Muller van autofabrikant Spyker Cars heeft de aandelen die hij recent kreeg als bonus voor de geslaagde overname van de Zweedse autofabrikant Saab verkocht. Dat blijkt uit een melding van de Autoriteit Financiële Markten. Muller verkocht de 120.000 aandelen in Spyker Cars deze week voor 3,13 euro per aandeel, in totaal 375.600 euro. Onder leiding van Muller kocht Spyker in februari dit jaar het Zweedse Saab dat in handen was van General Motors. GM wilde van de Zweedse fabrikant af omdat het zelf in financiële problemen verkeerde en het Zweedse merk verlieslatend was.