Kort nieuws Buitenland

‘Bestuurderstekort voor Afghaans modelstadje’

Washington, 7 mei. Er zijn veel te weinig geschikte Afghanen om een nieuw bestuur van de grond te krijgen in Marjah, het stadje in de Afghaanse provincie Helmand waar de NAVO-missie ISAF in februari een groot offensief heeft gevoerd tegen de Talibaan. Marjah moest een toonbeeld worden van de strategie van ISAF-commandant McChrystal. Hij wil op plaatsen waar militaire operaties zijn uitgevoerd meteen een nieuwe overheid installeren om te voorkomen dat de Talibaan weer greep op het gebied krijgen. Gisteren zei een hoge diplomaat van het Pentagon in een zitting van de buitenlandcommissie van de Senaat dat het aantal geschikte, opgeleide bestuurders dat bereid is om in Marjah te werken zeer tekort schiet. (AP)

Albanese ex-rebel in Kosovo gepakt

Pristina, 7 mei. In Kosovo is een voormalige etnisch Albanese rebel gearresteerd op verdenking van het plegen van oorlogsmisdaden in een detentiecentrum in Albanië, gedurende de Kosovo-oorlog (1998-1999). Dat hebben anonieme functionarissen van de EU in Kosovo gisteren gemeld. De identiteit van de rebel werd niet bekendgemaakt, maar lokale media noemden Sabit Geci, een lid van het Kosovaarse Bevrijdingsleger (KLA), als verdachte. Geci (51) wordt verdacht van het martelen van gevangenen in een detentiecentrum van de KLA nabij het stadje Kukes in Noord-Albanië, tussen april en juni 1999. (AP)

39 doden door storm in China

peking, 7 mei. Stormen en hagelbuien in het zuidwesten en midden van China hebben gisteren het leven gekost aan ten minste 39 mensen. Ook zijn honderden huizen verwoest. Dat melden staatsmedia. Het ergst getroffen is het gebied ten zuidwesten van de stad Chongqing waar 29 doden vielen en 980 huizen werden verwoest. Volgens het persbureau Xinhua werd nog een persoon vermist. In de nabijgelegen provincie Hunan kwamen vier mensen om en werd ook een persoon vermist na hevige regenval. En in de provincie Guizhou werden zes personen gedood door aardverschuivingen veroorzaakt door hevige regenval. Volgens de overheid werden bij Chongqing 70.000 burgers geëvacueerd. (Reuters)

Oppositieactivisten Wit-Rusland in cel

Minsk, 7 mei. Het Hooggerechtshof in Wit-Rusland heeft gisteren vier oppositieactivisten veroordeeld tot celstraffen tot vijf jaar. De vier, zakenmannen die de Wit-Russische oppositie financieel ondersteunden, werden schuldig bevonden aan het bezit van kogels voor jachtgeweren. Dat is in Wit-Rusland officieel verboden. De vier werden door het Hof in Minsk vrijgesproken van het vormen van een criminele organisatie en het beramen van een terreuraanslag. Volgens een advocaat van de veroordeelden is het proces politiek gemotiveerd. (AP, Reuters)

‘Extremisten vast in Zuid-Afrika’

Johannesburg, 7 mei. De Zuid-Afrikaanse politie heeft een onbekend aantal personen gearresteerd wegens „sterke banden” met rechts-extremistische organisaties. Ook zouden er grote hoeveelheden wapens in beslag zijn genomen bij de invallen in Pretoria en Worcester, een plaats in het westen. De politie wilde niets kwijt over doelwitten van de groep, maar zei wel dat zij explosieven wilde testen in zwarte townships en dat sommige leden geloven in een ‘volkstaat’, waarin alleen blanken mogen leven. (AP)

Leider Honduras buigt voor druk

tegucigalpa, 7 mei. De omstreden Hondurese president Porfirio Lobo heeft afgezien van deelname aan de top van de Europese Unie en Latijns Amerika, op 18 en 19 mei in Madrid. De leiders van de meeste Zuid-Amerikaanse landen hadden gedreigd de top te boycotten als Lobo zou deelnemen. Ze erkennen Lobo’s presidentschap niet, omdat de verkiezingen waarbij hij gekozen werd georganiseerd waren door de interim-regering die vorig jaar aan de macht kwam na een staatsgreep tegen de linkse president Zelaya. Lobo, die wel erkend wordt door de EU, de VS en de meeste landen in Midden-Amerika, zal wél naar Madrid reizen en daar bilaterale gesprekken voeren. (Reuters)