Kort nieuws Binnenland

Ex-piloot Julio Poch uitgeleverd aan Argentinië

Buenos Aires, 7 mei. De Nederlands-Argentijnse oud-Transaviapiloot Julio Poch is gisteren door Spanje aan Argentinië uitgeleverd. Dit is vernomen van bronnen bij justitie in Buenos Aires. Poch wordt ervan beschuldigd dat hij als marinepiloot betrokken was bij ‘vluchten des doods’ tijdens de militaire dictatuur in Argentinië (1976-1983). Daarbij werden meer dan duizend gedrogeerde mensen boven zee uit het vliegtuig geworpen. Poch wilde aanvankelijk dat hij in Nederland voor de rechter zou worden gebracht. De rechtbank in Den Haag bepaalde echter dat justitie niet verplicht was om Spanje om overlevering van de verdachte te vragen. Poch werd in september op het vliegveld van Valencia opgepakt, kort voordat hij de laatste vlucht voor zijn pensioen zou maken. (ANP/EFE)

Herben klaagt BNN aan wegens smaad

Rotterdam, 7 mei. Mat Herben gaat BNN aanklagen wegens smaad. Dat liet de voormalige LPF-fractievoorzitter Mat Herben vandaag weten naar aanleiding van berichtgeving in het AD. De omroep zond woensdag een documentaire uit over de moord op Pim Fortuyn. In het programma werd onder meer gesuggereerd dat Herben iets te maken had met de dood van Fortuyn. „Het is een lange idiote aaneenschakeling van uit de lucht gegrepen beweringen die op de internet de ronde doen. Een beetje journalist had dat in een uurtje kunnen checken”, aldus Herben. Hij heeft ook contact gehad met de Raad voor de Journalistiek om een klacht in te dienen. (ANP)

Twee gewonden in Afghanistan

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 7 mei. In Afghanistan zijn twee militairen van de speciale eenheid Taskforce 55 zodanig gewond geraakt dat zij naar Nederland moeten worden overgebracht. Dat heeft het ministerie van Defensie gisteren bekendgemaakt. Taskforce 55, bestaande uit commando’s en mariniers, voert geheime operaties uit tegen de Talibaan in Uruzgan en omliggende gebieden, en valt direct onder het commando van het hoofdkwartier van de NAVO-missie ISAF. Defensie wilde niet zeggen waar en hoe de verwondingen zijn ontstaan. De militairen zijn buiten levensgevaar.

Tv-miniserie over Lockheed-affaire

Hilversum, 7 mei. De VARA komt met een driedelige miniserie over de Lockheed-affaire. De 7 dagen van Den Uyl vertelt het verhaal van de spraakmakende kwestie vanuit het perspectief van toenmalig premier Joop den Uyl. De serie, geregisseerd door Hans Hylkema, is vanaf 10 oktober op tv te zien. De omroep maakt de serie in samenwerking met Dutch Mountain Movies. De Lockheed- affaire ontstond in de jaren zeventig toen bleek dat prins Bernhard steekpenningen had aangenomen van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed. (ANP)