Kim Jong-il paait Peking met belofte

Tot weerzin van Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben de Chinese topleiders deze week op „warme wijze” de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il verwelkomd. Het bezoek leverde geen concrete resultaten op.

Het geheimzinnige bezoek afgelopen dagen van de Noord-Koreaanse leider aan China werd vandaag bevestigd, terwijl in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul een onderzoekscommissie concludeerde dat het Zuid-Koreaanse marineschip Cheonan op 26 maart door een torpedo tot zinken is gebracht.

Officieel heeft Zuid-Korea Noord-Korea nog niet als schuldige aangewezen, maar alles wijst in de richting dat Pyongyang verantwoordelijk is voor de dood van 46 van de opvarenden.

Chinese media maakten bekend dat Kim bereid is om terug te keren naar de ontwapeningsbesprekingen in het kader van het zogeheten zeslandenoverleg, met Zuid-Korea, China, Rusland, Japan en de Verenigde Staten. Maar hoogleraar Liu Ming, directeur van het Korea Instituut van de Shanghaise Fudan Universiteit denkt dat dit niet makkelijk zal zijn. „Het vermoeden dat Noord-Korea met dit incident te maken heeft, bemoeilijkt de pogingen van China om het zespartijenoverleg over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea te hervatten.”

China is, denkt hij, bereid „om over het Cheonan-incident te stappen”, maar voor Zuid-Korea en de Verenigde Staten is dat „ problematisch”. Voor Noord-Korea is hervatting van dat overleg van belang om Chinese economische hulp te ontvangen. „Alle hulp, voedsel, is door premier Wen Jiabao aan het zespartijenoverleg gekoppeld”, aldus Liu Ming.

Op grond van het communiqué van het staatspersbureau Xinhua concludeert Liu Ming dat de allang geagendeerde Noord-Koreaans-Chinese top geen concreet resultaat heeft opgeleverd. „Door het Cheonan-incident was de timing ongunstig”, aldus de Noord-Korea-expert.

Kim Jong-il verliet China vandaag, zoals hij was gekomen, per gepantserde trein. Dat gevaarte is uit vrees voor aanslagen zijn geliefde vervoersmiddel. Zijn bezoek was uitgelekt, omdat zijn trein was gefotografeerd en gefilmd door omstanders en in Peking het verkeer werd stilgelegd voor zijn auto. De Noord-Koreaanse leider bezocht in de Chinese hoofdstad winkelcentra, voor iPhones en iPads. Eerder werd hij in de moderne havenstad Dalian rondgeleid. Noord-Korea wil met Chinese hulp een dergelijke haven bouwen in het grensgebied met China en Rusland.