Internationaal kort

Kasab, dader van de aanvallen in Mumbai, krijgt de doodstraf

Door onze correspondent

New Delhi. De Pakistaanse terrorist Ajmal Kasab heeft gisteren de doodstraf gekregen voor zijn aandeel bij de spectaculaire terreuraanvallen in de Indiase stad Mumbai. Daarbij werden anderhalf jaar geleden 166 mensen gedood. Kasab (22) is de enige van de tien aanvallers in Mumbai die levend in handen van de autoriteiten kwam. Hij barstte in snikken uit toen de strafmaat gisteren werd uitgesproken. Toen de rechter hem na afloop vroeg of hij nog iets wilde zeggen, schudde hij met zijn hoofd. Kasab was maandag al schuldig bevonden aan verreweg de meeste van de 86 aanklachten tegen hem. De zwaarste luidden het voeren van oorlog tegen India, moord, criminele samenzwering en het uitvoeren van terroristische activiteiten. Op grond daarvan oordeelt de speciale rechtbank in Mumbai de doodstraf gerechtvaardigd.

Russische marine stopt kaping tanker

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Russische marine heeft gisteren een einde gemaakt aan de kaping van een Russisch koopvaardijschip bij Somalië. Speciale eenheden van het oorlogsschip Maarschalk Sjaposjidov bestormden de olietanker Universiteit Moskou, pakten tien piraten op en bevrijdden de 23 Russische opvarenden. Eén piraat is hierbij gedood. De Universiteit Moskou werd woensdag gekaapt ten noordoosten van Somalië. De tanker was onderweg naar China met 86.000 ton olie met een geschatte waarde van 50 miljoen dollar. Justitie in Moskou wil de tien opgepakte piraten vervolgen. Nederlandse mariniers bevrijdden een maand geleden het Duitse vrachtschip Taipan. De tien toen opgepakte piraten wachten in Nederland op hun mogelijke overlevering aan Duitsland.

Belgen gaan op 13 juni naar stembus

Door onze correspondent

Brussel. Belgische kiezers kunnen vrijwel zeker op zondag 13 juni naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Gisteren kwam de Kamer voor een laatste keer bijeen om zich te ontbinden. Dat betekent automatisch dat er nu verkiezingen worden georganiseerd. Twee weken geleden viel de regering van premier Yves Leterme nadat Vlaamse en Franstalige politici geen overeenstemming konden bereiken over het omstreden kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde. Vlaamse politici willen dat Franstalige inwoners van de Vlaamse gemeenten rond de hoofdstad niet langer kunnen stemmen op de Brusselse kopstukken van Franstalige partijen.

Staking Nepal tegen premier houdt aan

KATHMANDU. Duizenden maoïstische demonstranten hebben het openbare leven in Nepal gisteren voor de vijfde achtereenvolgende dag stilgelegd als protest tegen de regering. De maoïsten, die 40 procent van de zetels in het parlement bezetten, eisen het aftreden van president Madhav Kumar Nepal. Hij weigert dit. Zijn regering heeft intussen om verlenging van de vredesmissie van de Verenigde Naties gevraagd. De huidige missie zou op 15 mei aflopen en niet worden verlengd. De VN neemt het verzoek in overweging. (Reuters)