Griekse Kamer steunt regering

Het Griekse parlement heeft gisteravond, na een lang en fel debat, ingestemd met de grote lijnen van een pakket bezuinigingsmaatregelen. Dat pakket wordt door Europese landen en het IMF geëist in ruil voor een noodlening van in totaal 110 miljard euro, die Griekenland uit de schuldencrisis moet trekken.

172 van de 300 parlementariërs stemden voor de bezuinigingsmaatregelen. Op de extreemrechtse partij LAOS na stemde de hele oppositie tegen. Alleen Dora Bakoyianna van de grootste oppositiepartij (Nieuwe Democratie, ND), stemde niet mee met haar partij. Zij verloor eind 2009 de strijd om het partijleiderschap van Antonis Samaras. Sindsdien wordt gespeculeerd over het moment dat zij de partij zal verlaten. Gisteravond werd ze uit de partij gezet.

Tijdens het debat botsen de leiders van de twee grootste partijen, de huidige premier George Papandreou van regeringspartij Pasok en Samaras van de ND fel. Drie leden van PASOK onthielden zich van stemming en werden onmiddellijk door een furieuze Papandreou uit de partij gezet.

Nu het Griekse parlement heeft ingestemd met de bezuinigingen, dienen alleen nog de regeringen van Europese landen goedkeuring te geven aan het plan. Frankrijk en Duitsland, de twee grootste Europese geldschieters, gingen vanochtend akkoord. In die landen bestond veel weerstand tegen de hulp. Maar volgens de regering van de Duitse bondskanselier Merkel is er geen andere optie.

De Griekse schuldencrisis heeft de euro aangetast en gevreesd wordt voor ‘besmetting’ van andere eurolanden zoals Spanje en Portugal. De zestien regeringsleiders van de eurozone zullen vanmiddag in Brussel samenkomen om de laatste details van het plan te spreken. Het IMF, dat 30 miljard van de totale lening betaalt, komt zondag in Washington bijeen.

Beleggers in en buiten Griekenland reageerden vanochtend lauw op het besluit van het Griekse parlement. De beurs in Athene daalde licht. De Griekse kosten om te lenen stegen naar een nieuwe recordhoogte. Europese beleggers twijfelen of Griekenland de bezuinigingsmaatregelen wel aankan.

Tijdens de stemming braken opnieuw kortstondig rellen uit in Athene. De bezuinigingen zijn bij veel Grieken impopulair. Bij rellen woensdag werden drie bankmedewerkers gedood, toen demonstranten met molotovcocktails een bankgebouw in brand staken.

De maatregelen moeten leiden tot bezuinigingen van in totaal 30 miljard euro tot 2012. In het pakket worden onder meer de pensioenen fors verlaagd, de salarissen van ambtenaren verminderd en belastingen voor consumenten verhoogd.