Green Party wel, BNP niet naar Lagerhuis

De Engelse Green Party stuurt voor het eerst iemand naar het Lagerhuis. In haar district in Brighton, een stad in het zuidoosten van Engeland, won partijleider en Europees parlementslid Caroline Lucas de verkiezingen, waardoor Labour er een zetel verliest.

Een ander Europees parlementslid, Nick Griffin van de extreemrechtse BNP (British National Party), slaagde er niet in om verkozen te worden. In Barking, ten oosten van Londen, werd Griffin kansloos verslagen door Labour-kandidaat Margaret Hodge. De overwinning was zo duidelijk, dat Griffin zijn verlies al erkende nog voor de uiteindelijke uitslag werd bekendgemaakt.

Twee voormalige ministers van Binnenlandse Zaken van Labour, Charles Clarke en Jacqui Smith, verloren beide hun zetel. Smith moest afgelopen jaar tijdens het declaratieschandaal aftreden nadat bekend was geraakt dat ze de pornofilms van haar echtgenoot had gedeclareerd. Smith zat sinds 1997 voor Labour in het Lagerhuis.

Clarke, een voormalig adviseur van Labourleider Neil Kinnock in de jaren tachtig en binnen Labour een van de felste critici van premier Gordon Brown, verloor in Norwich van de Liberaal Democraat Simon Wright met amper 310 stemmen. Ook hij zetelde sinds 1997 in het Lagerhuis.

Ook minister van Werkgelegenheid Jim Knight keert niet terug in het Lagerhuis. Knight verloor in Dorset zijn zetel aan de Conservatieve kandidaat.

Een andere opvallende verliezer is Peter Robinson van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party, de pro-Britse protestanten. Hij verdwijnt na 31 jaar uit het Lagerhuis. Eerder dit jaar kwam hij in opspraak doordat zijn vrouw bekende dat ze een verhouding had met een tiener. Opvallend is dat Robinson zijn zetel in Oost-Belfast verliest aan Naomi Long van de Alliance Party, de enige partij die in Noord-Ierland zowel protestanten als katholieken op de lijst heeft staan.

In een stedelijk district in Birmingham werd voor Labour wel Shabana Mahmood gekozen. Birmingham stemt traditioneel op Labour, maar Mahmood is de eerste vrouwelijke moslim die in het Lagerhuis is gekozen.

Britse verkiezingsgids op nrc.nl/buitenland